Tüpraş işçisinin mücadelesi ekmek ve hürriyet mücadelesidir!
İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) “Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2018 Araştırması”na göre, Türkiye’nin en büyük şirketi olan Tüpraş’ta 4 bin 300 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı. Süreç “arabulucuya” taşındı.
Petrol-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Tüpraş'ta, binlerce işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri yaklaşık 6 aydır devam ediyor. 2005'te özelleştirme sonucu Shell'le birlikte Tüpraş'ı satın alan Koç Holding, 2019 yılının ilk çeyreğinde 34,2 milyar gelir ve 779 milyon lira net dönem kârı açıkladı. Ama Tüpraş işçisine ilk 6 ay zam olmadan sadece bir brüt maaş ve ikinci 6 ayda ise gerçekleşen enflasyon oranında maaş zammı önerdi. Bunun yanı sıra işçilerin kazanılmış haklarına da göz dikerek 2 yıllık sözleşme süresinin 3 yıla çıkarılması, mazeret izinlerinin azaltılması ve vardiya sisteminin değiştirilmesi gibi maddeleri işçilere dayattı. Tüpraş yönetimi, ana akım medyada asılsız haber yaptırarak işçilerin yüzde 75 zam istediklerini iddia etti, işçileri ve Petrol-İş’i hedef gösterdi.
İşçiler kendilerini fabrikaya kapattı
Koç Holding'in bu tutumuna, işçilerden cevap gecikmedi. Nisan ayı içerisinde irili ufaklı farklı eylemlerle tepkisini gösteren işçiler, 16 Mayıs gecesi Tüpraş’ın Aliağa, Kırıkkale, Kocaeli ve Batman rafinerilerinde, vardiyalarından sonra iş yerlerini terk etmeyerek kendilerini 32 saat boyunca fabrikaya kapattı. İzmir'de aynı gecenin sabahı binlerce Petkim işçisi dayanışma için kilometrelerce yol yürüyerek Aliağa Tüpraş'ın önüne geldi. Aynı iş kolunda çalışan binlerce işçi bu eylemle sadece Tüpraş yönetimine değil, petrokimya sektörü patronlarının örgütü olarak masaya oturan Kiplas’a da cevap vermiş oldu. İşçiler haklarını gasp ettirmeyeceklerini hep bir ağızdan dile getirerek mücadelelerinin devam edeceğini duyurdu.
Gelinen son durumda toplu sözleşme süreci arabulucu üzerinden devam ediyor. Koç Holding yönetimi mücadeleyi törpülemek için işçilerin ortak alanı olan yemekhaneleri kapatıyor. İşçileri, işten çıkarmakla ve zarar tazminatı davası açmakla tehdit ediyor. Tüm bunlara rağmen Tüpraş işçisinin nabzı bir an olsun yavaşlamıyor. Mücadele fabrika içerisinde hâlâ farklı eylemlerle devam ediyor.
Bu mücadele hepimizin mücadelesidir
Koç Holding'e 2018'de 3,7 milyar lira net kâr ettiren Tüpraş işçisi hakkını istiyor. Tüpraş işçisi Koç holdinge, Kiplas patronlarına karşı ekmek mücadelesi veriyor. İşçiler, Tüpraş'ı grev yasağı kapsamında tutanlara, iş yerlerinin kapısından polisi eksik etmeyenlere, işçiyi bastırıp enflasyona ezdiren patronlara, Erdoğan'ın deyimiyle "nerelerden nerelere getiren" iktidara karşı hürriyet mücadelesi veriyor. Bu yüzden Tüpraş işçisinin verdiği bu mücadele sadece onların mücadelesi değil, ekonomik krizin ağırlığını her nefeste hisseden tüm emekçi halkın mücadelesi haline gelmelidir. Bu mücadele hepimizindir!
Bu yazı Gerçek gazetesinin Haziran 2019 tarihli 117. sayısında yayınlanmıştır.