Metal işçisi MESS’in sefalet teklifine karşı “işgal, grev, direniş” diyor!
Endüstriyel Metal İşverenleri Sendikası’nın (EMİS) MESS’e katılmasının ardından Schneider Enerji, Grid Solutions Enerji, Schneider Elektrik, ABB Power Grids ve Arıtaş Kriyojenik işçilerinin örgütlü olduğu Birleşik Metal-İş sendikası ile MESS arasında 19 Ekim 2020 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor. MESS daha önceden de alışık olduğumuz şekilde grev yasaklarına güvenerek metal işçilerine sefaleti dayatıyor. Sözleşme görüşmelerine metal işçilerinin aklıyla dalga geçercesine %5,49 zam oranı teklif ederek başlayan MESS, fabrikalardan yükselen grev iradesini gördükçe, teklifini yukarı çekmek zorunda kaldı ve en sonunda ortalama %15 zam teklif etti ve taraflar anlaşamadığı için uzlaşmazlık tutanağı tutuldu.
En önemli kazanım grev hakkını tekrar kazanmak olacaktır
Sözleşmede yazan zam oranları iyi de olabilir kötü de olabilir fakat o zam oranlarından daha önemlisi grev hakkımızı tekrar kazanmak olacaktır. AKP iktidarı işçinin grev hakkını elinden fiili olarak almıştır. Grev artık sadece yasalarda yeri olan, gerçekte ise yasaklanan bir hak haline gelmiştir. İşte MESS’in bütün dayatmalarının arkasında hükümetin grev yasakları var. Nasıl olsa grev yasaklanır, yüksek hakem de enflasyon oranında sözleşmeyi bağıtlar diye düşünüyorlar. Ama unutmayalım, Türkiye’de grev hakkı Kavel işçileri tarafından grev yapılarak kazanıldı. Bugün de MESS dayatmalarını aşmak, ekmeğimizi ve örgütlüğümüzü büyütmek istiyorsak grev hakkını tekrar grev yaparak kazanmak zorundayız. İşte bugün de her fabrikayı bir Kavel’e çevirmenin vaktidir. MESS’in dayatmalarını reddetmenin de barikatları aşmanın da, grev hakkını kazanmanın da yolu yeni Kaveller yaratmaktan geçiyor.
Bu yazı Gerçek gazetesinin Şubat 2021 tarihli 137. sayısında yayınlanmıştır.
Not: Gazetemizin 137. sayısının yayınlanmasından sonra 3 Şubat'ta Birleşik Metal-İş Sendikası ile MESS arasında Schneider Enerji, Grid Solutions Enerji (General Electric), ABB Power Grid ve Arıtaş Kriyojenik fabrikalarını kapsayan, 6 aylık dönem için 813 TL şle 1080 TL arasında net ücret zammı ve sosyal haklarda yüzde 26'lık artış öngören 2 yıllık Toplu Sözleşme imzalanmıştır.