Metal işçilerinin yaktığı ateş Manisa'da

Geçtiğimiz aylarda metal işçilerinin Bursa, Kocaeli, Eskişehir ve Ankara'dan yükseltiği mücadele ateşi, Manisa'da da karşılık buluyor. Her ne kadar aynı zaman diliminde Manisa'da eş değer eylemler yaşanmasa da aralıklarla Manisa'da da işçi mücadeleleri hareketlendi.

Yeniden Standart Profil!
 
Metal işçilerinin mücadele fırtınası ve Düzce Standart Profil fabrikasında imzalanan toplu sözleşme şartları, Manisa Standart Profil'de sürdürülen sendikal örgütlenme sürecini hızlandırdı. Bu süreç içerisinde tekrar defalarca fabrika önüne giden sendika üyeleri, içeride bir hareket başlattı. Patron ise içeride açıktan sendikal faaliyet yürüten işçileri değişik bahanelerle işten atmaya başladı.
 
İndesit, Faber ve Olgun Çelik işçileri eylemdeler
 
Bilindiği gibi MESS patronları işçilerin mücadelelerini bastırmak için tüm ülke genelinde MESS kapsamındaki fabrikalardaki işçilere 1.000'er TL para yatırmıştı. Metal işçilerinin grevinin bir kazanımı olan bu ödemeden MESS kapsamı dışında olan fabrikaların işçileri yararlanamadı. Manisa'da bu kapsamda bulunan ve Türk Metal'in örgütlü olduğu İndesit, Faber ve Olgun Çelik işçileri de bu ödemeden yararlanmak için çeşitli eylemler düzenlediler. Bu eylemler kısa sürede sendikaya da yönelerek fabrikalarda yeniden temsilci seçimi yapılması ve aidatların en düşük seviyeye çekilmesi şeklinde taleplerle yükselmeye başladı. Bir süre önce Olgun Çelik patronu bu parayı ödemeyi kabul etti. İndesit ve Faber'de ise eylemler sürüyor. Kısa bir süre içerisinde de bu fabrikalarda yeniden temsilcilik seçimleri yapılacak.
 
Serel Seramik işçileri sendikaya ültimatom verdi! 
 
ECA şirketler grubunun bir parçası olan Serel Seramik fabrikası, ECA'nın diğer fabrikalarından farklı olarak "cam, toprak,çimento" iş kolunda. Metal işçilerinin kazanmış olduğu haklar, ECA'ya bağlı diğer fabrikalardaki işçilere aktarılırken, Serel işçileri bundan yararlanamamaktadır.
 
Aynı patrona, aynı koşullarda çalıştıklarını ifade eden Serel işçileri hakları için isyan bayrağını açtılar. İlk tepkileri de örgütlü oldukları Çimse İş sendikasına yöneldi. Ortaya çıkan bu tepkiler üzerine Ankara'dan Çimse İş sendikası genel başkan yardımcısı geldi. İşçiler taleplerini Çimse İş sendikası genel başkan yardımcısına ileterek sendikaya cuma gününe kadar süre verdiler.
 
Cuma gününe kadar talepleri yerine geitirilmezse sendikadan istifa edeceklerini belirten işçiler, istifalardan sonra mücadelelerinin süreceğini belirtiyorlar.
 
Telateks'e sendika girdi
 
Manisa sanayi bölgesi yeni yeni büyüyen bir işçi havzası. Bu nedenle bu havzadaki işçiler içerisinde mücadele deneyimleri çok zayıf. Var olan örgütlülüklerin büyük kısmı, 12 Eylül darbesinin artığı sendikalar ya da başka illerde örgütlenmiş ve Manisa'ya taşınmış fabrikalarda bulunuyor. Manisa'daki pek çok sendikal örgütlenme deneyimi olumsuzlukla sonuçlanmış durumda.
 
Böyle bir ortamda Telateks'e sendika girmesi havza işçilerini olumlu etkiliyor. DİSK Tekstil Sendikası her ne kadar bu fabrikaya İstanbul üzerinden girse de bu gelişme Manisa işçilerininin mücadelesine anlamlı bir katkı olmuştur.
 
Ferrore'de sendikal değişim
 
2013 yılında Türk İş'e bağlı Tek Gıda İş sendikasına üye olan Ferrore işçileri, yapılan toplu sözleşmenin kendi taleplerini içermemesi sonucunda bu sendikadan istifa etmeye başladılar.  2015 toplu sözleşme sürecinde işçilerin taleplerine kulaklarını tıkayan Tek Gıda İş sendikası, kendilerine tepki gösteren bir işçinin işten atılmasına neden olunca işçiler topluca DİSK'e bağlı Gıda İş sendikasına geçtiler. Metal işçilerinin açtığı mücadele yolu, işçiyi satan sendikalardan hesap sorma eylemi olarak Manisa'da karşılığını buluyor.