Esnek çalışma fırsatçılığı: Hükümet kalkan oldu patronlar dayattı Türk Metal kabul etti
Türk Metal sendikası işverenlerle bir dizi toplantının ardından, işten çıkartmalara gidilmemesi yönünde anlaşmaya varıldığını açıkladı. Hangi işverenlerle görüşmelerin yapıldığı ve patron tarafının bağlayıcı bir protokole imza atıp atmadığı belli değil. En fazla işyerinin bağlı olduğu patron sendikası MESS tarafından da herhangi bir açıklama gelmiş değil. Bu durumun patronlar açısından keyfi uygulamalara yol açabileceğini belirtmek gerekiyor. Öte yandan işten çıkartma olmaması karşılığında Türk Metal’in bir dizi taviz vermiş olduğu da görülüyor.
Yıllık izin hakkı gasp ediliyor
Açıklamada işçinin kendi isteği olmadan işten çıkarmaların olmayacağı belirtildikten sonra ilk bir aylık süreçte 1 gün yıllık izne karşılık 1 gün ücretli izin verileceği söyleniyor. Türk Metal bürokratları yine masada işçinin kazanılmış haklarını pazarlık konusu yapmış ve işten çıkarmaların yasaklanmasına karşı işçinin yıllık izin hakkının gaspına tamam demiştir. İşçiler izin yapmıyorsa yıllık izin hakkından düşülmesi gasptır. Zorunlu bir durum dolayısıyla üretim duruyorsa bunun faturası ne ücret kesintisi ne de izin hakkından kesilerek işçiye ödetilemez. Ayrıca fabrikalarda birçok işçinin izin haklarını kullanmış olduğunu, bazılarının ekside olduğunu biliyoruz. Bu madde kalan yıllık izin hakkı 12 günden az olan işçilerin de patrona borçlanması anlamına geliyor.
Ücretli izin değil esnek çalışma
Bir aylık sürenin sonunda da ücretli izin kullandırılan günler için patronların telafi ve denkleştirme çalışması yapabileceklerini, cumartesi gününün tatil olduğu fabrikalarda cumartesi günlerinde de bu çalışmaların yapılabileceği söyleniyor. Türk Metal ücretli izin dese de bunun adı ücretli izin değil esnek çalışmadır. Daha önce esnek çalışma modellerini asla kabul etmeyeceklerini defalarca söyleyen Pevrul Kavlak, bir kez daha söylediği sözden geri dönmüş ve fiilen esnek çalışma uygulanmasını kabul etmiştir. Bu madde ile birlikte işçiler 4 ay boyunca tatil günlerinde fazla mesai ücreti almadan işe gelmek zorunda kalacaktır.
Hükümet salgın fırsatçılığının önünü açtı
Önce Koronavirüs’le mücadele kapsamında açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketine telafi çalışması süresini 4 aya çıkartılmasını ekleten patronlar, vurgunculuğa Türk Metal’le el ele işçinin yıllık izin hakkını gasp ederek ve esnek çalışmayı dayatarak devam ediyorlar. Halbuki salgın dönemde işçi çıkartmalar yasaklanmalıydı. İşçi çıkartmalar yasaklanmış olsa patronlar işten atma tehdidini işçilere esnek çalışmayı dayatmak için kullanamazdı.
Gün vurguncuya, fırsatçıya karşı yaşamı savunma günüdür
Bugün fabrikalarda, işyerlerinde milyonlarca emekçinin sağlığı patronların cebine daha fazla para girsin diye risk altındadır. Eğer işçiler bir risk alıp fabrikalarda çalışacaksa, bu, buzdolabı, çamaşır makinesi, otomobil üretmek için değil koronavirüsle mücadeleye katkı sunacak bir seferberlik için olmalıdır. Gün vurguncuya, fırsatçıya karşı yaşamı savunma günüdür. Gün patronların kârı için değil salgına karşı halk için üretme günüdür. Bu mücadele kendi cebine giren paradan başka hiçbir şey düşünmeyen patronlarla pazarlık yaparak değil, işçinin elini şaltere uzatması ve kendi taleplerini dayatması ile olacaktır.