Yaşar Kemal uğurlandı

“Benim sanatım, içinden çıktığım sınıfın yani proletaryanın çıkarlarının emrindedir. Ben etle kemik nasıl birbirinden ayrılmazsa, sanatımın halktan ayrılmamasını isterim. Bu çağda halktan kopmuş bir sanata inanmıyorum.” diyen büyük romancı, şair, dengbej… Yaşar Kemal toprağa verildi.

İlk olarak Teşvikiye Camii’nde toplanan binlerce kişi, Yaşar Kemal’in ailesine başsağlığı dileklerini iletti. Cenaze namazının ardından birçok kez dakikalarca alkışlandı Yaşar Kemal. Cenazeye katılan kitleden zaman zaman “Yaşar Kemal Onurumuzdur” sloganları yükseldi.

Zincirlikuyu mezarlığında da Yaşar Kemal için “Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “Yaşar Kemal Onurumuzdur” sloganları atıldı. Binlerce kişinin katılımıyla toprağa verildi büyük yazar.

Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde düzenlenen anma töreninde koltukların tamamı doldu. Birçok kişi de merdivenlerden takip etti anma törenini. Program, Yaşar Kemal’in farklı zamanlarda verdiği röportajlarından, okuduğu şiirlerden, söylediği ağıtlardan ve birçok fotoğrafından oluşan sinevizyon gösterisiyle başladı. İdil Biret’in Chopin’in bir piyano eseriyle katkıda bulunduğu tören, Tilbe Saran, Meltem Cumbul, Selçuk Yöntem ve Cihan Ünal’ın Yaşar Kemal’in şiirlerinden, günlüklerinden ve en büyük eseri İnce Memed’den okudukları pasajlarla sona erdi. Büyük yazar, törene katılan sevenleri tarafından dakikalarca alkışlanarak ve “Yaşar Kemal Onurumuzdur” nidalarıyla uğurlandı.