Gerçek gazetesi aylık okur toplantısı: “Zincirleri emeğin gücüyle kıralım!”

Gerçek gazetesinin her ay düzenlediği kahvaltılı okur toplantısı 16 Haziran Pazar günü Devrimci İşçi Partisi İstanbul bürosunda gerçekleşti. Kahvaltıya direnişteki Kale Kayış işçileri, farklı sektörlerden, iş yerlerinden işçiler ve öğrenciler katıldı. Geleneksel okur toplantısının gündeminde bu kez yenilenen İstanbul seçimleri, ekonomik ve siyasi kriz, 2 Temmuz Madımak katliamı vardı. Gerçek gazetesinin yeni sayısına dair bir sunumun ardından, İstanbul seçimlerinin iptali ile birlikte tek seçenek olduğu tescillenen Devrimci İşçi Partisi’nin boykot tavrı ve sine-i millet çağrısı tartışıldı.

Sunumu yapan Devrimci İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Dölek, istibdadın memleketi nereye sürüklediğini, ekonomik krizi ve emperyalizmle birlikte hareket etmenin sonuçlarını değerlendirdi. İstibdad rejiminin memleketi sürüklediği durumda, AKP’ye her zor duruma düştüğünde düzenin bekası adına yardım eli uzatan Amerikan muhalefetinin de sorumluluğu olduğunu vurgulayan Dölek, CHP’ye bir kez daha umut bağlamanın yanlış olduğuna dikkat çekti. İstibdadı geriletmek için yine CHP’ye destek veren sosyalistlere de seslenen yoldaşımız, bu tavrın istibdadı geriletmekten çok uzak olduğunu söyledi ve sosyalistleri işçi sınıfının bağımsızlığını savunmaya, Birleşik İşçi Cephesi’ni inşa etmek için mücadeleye çağırdı. Devrimci İşçi Partisi’nin boykot, sine-i millet ve zincirsiz Kurucu Meclis çağrısını anlattı.

2 Temmuz Sivas katliamının 26. yılına değinen Levent Dölek, katliamda devletin de sorumluluğu olduğunu ve katliamın hedefinde işçi sınıfının, emekçi halkın mücadelesinin olduğunu vurguladı. O dönem halkın, CHP’nin o gün cisimleştiği parti olan SHP’nin lideri Erdal İnönü’yü cenazeden kovduğunu hatırlatan Dölek, emekçi halkın katliamın sorumlularını çok iyi bildiğini söyledi. Bugün hâlâ  Madımak’ın içindeyiz diyen Dölek, herkesi sorumluları hatırlamaya, unutmamaya çağırdı.

Sunumun ardından yoldaşımız sözü direnişteki Kale Kayış işçilerine verdi. Kale Kayış işçileri çalıştıkları fabrika büyüdükçe yaşadıkları sorunları, işçi sağlığı ve iş güvenliği için verdikleri mücadeleyi, nasıl sendikalı olup örgütlendiklerini ve direnişe geçtiklerini anlattı.

Sunumun ardından gerçekleştirilen tartışma kısmında farklı fabrikalardan işçiler emekçiler söz alarak iş yerlerindeki koşullardan, ekonomik krizden, işçi sınıfının çözümlerinden bahsetti. Öğrenci bir yoldaşımız ise kahvaltının gerçekleştiği hafta sonu lise öğrencilerinin girdiği üniversite sınavından söz ederek bütün öğrencileri sınıf mücadelesine, yoldaş olmaya çağırdı.