İsrail’e F-35 parçaları taşıyan gemilere Fas işçisi hayır dedi

Dünyanın en büyük entegre lojistik ve deniz taşımacılığı şirketi olan Maersk’e karşı, işgalci İsrail Hava Kuvvetleri’ne F-35 savaş uçağı parçaları ve diğer askerî malzemeleri taşıdığı gerekçesiyle Nisan ayının sonunda Fas’ta geniş çaplı bir protesto dalgası başladı. Fas Liman İşçileri Sendikası’nın çağrısıyla başlatılan boykot kampanyası, Kazablanka limanının girişlerinin bloke edildiği kitlesel eylemlere dönüştü. Ancak Fas hükümeti, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırıma lojistik destek sağlayan Nexoe Maersk gemisinin yüklemesini durdurmak bir yana, tüm gücünü Filistin yanlısı göstericileri bastırmak için kullandı. Declassified UK gazetesinin 4 Nisan 2025 tarihli haberine göre, F-35 parçalarının ilk olarak Houston’da, ABD bayraklı Maersk Detroit gemisine yüklendiği ve daha sonra Gazze’ye yönelik hava saldırılarında kritik rol oynayan İsrail’deki Nevatim Hava Üssü’ne sevk edilmek üzere Fas’a getirildiği tahmin ediliyor.
Fas Liman İşçileri Sendikası’nın çağrısından önce, Maersk konteyner taşımacılığı şirketinin İsrail’le olan ticari işbirliği ilk kez geçen yılın Nisan ayında, Filistin Gençlik Hareketi’nin başlattığı “Maersk’in maskesini düşürelim” kampanyasıyla ifşa edilmişti. Hareket, geçtiğimiz Kasım ayında yaptığı açıklamada, Maersk’in Eylül 2023 ile Eylül 2024 arasında İsrail ordusuna ABD’den milyonlarca kilogram askeri malzeme taşıyan iki binden fazla sevkiyat gerçekleştirdiğini duyurdu. Bu açıklamaların ardından, sevkiyatların yapılacağı Fas’ın Tanca kentinde protesto gösterileri düzenlenmeye başlandı.
Kamuoyuna sızan bu bilgilerin ardından Fas’taki politik atmosfere Rabat, Kazablanka ve Tanca gibi şehirlerde binlerce kişinin sokaklara çıktığı ve Tel Aviv ile diplomatik ve ticari ilişkilerin kesilmesini talep ettiği dev gösteriler damga vurmaya başladı. Ancak Fas hükümeti, ne silah sevkiyatlarına ilişkin basında çıkan haberlere ne de Liman İşçileri Sendikası’nın ve BDS hareketinin (Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar, İngilizcesi Boycott, Divestment and Sanctions, kısaltması BDS) taleplerine dair herhangi bir resmî açıklamada bulundu. Fas hükümeti, Aralık 2020’de ABD’nin arabuluculuğuyla imzalanan İbrahimî Anlaşmalar çerçevesinde İsrail’le normalleşme zilletini kabul etmişti. Ancak Filistin dostu liman işçileri, her türlü polis ablukasına rağmen düzenledikleri eylemler ve liman işgalleriyle Fas hükümetinin Siyonizmle kurduğu normalleşmeyi reddettiklerini bir kez daha gösterdi. Bu eylemler sonrası, İsrail’e silah taşıyan geminin yolculuğu en az iki gün gecikmiş oldu. Yalnızca gecikme değil, İsrail denen canavara giden tüm lojistik damarları kesmek için, Fas’tan Türkiye’ye, tüm limanlarda işçi sınıfı masaya yumruğunu vurmalı.
Bu yazı Gerçek gazetesinin Mayıs 2025 tarihli 188. sayısında yayınlanmıştır.