Kapitalizmin işi Allah’a kaldı!
Amerika Birleşik Devletleri, gelişmiş kapitalist ülkeler arasında dinin en güçlü olduğu ülkedir. Bu yüzdendir ki son derecede muhafazakâr, hatta gerici din yorumları çerçevesinde dini politikaya alet eden, hatta köktendinci eğilimler gösteren akımlar söz konusudur bu ülkede. Ama şimdiye kadar dinin politikayı ve toplumsal hayatı düzenlemek için işin içine sokulması genellikle Hıristiyan dininin ahlâk anlayışına ilişkin yorumların hukuki çerçeveyi, en fazlasından eğitimi düzenlemesi biçiminde olurdu. Şimdi ABD’nin en önemli işlerini Allah’a ve İsa’ya havale edenler türüyor!
Amerika Birleşik Devletleri, gelişmiş kapitalist ülkeler arasında dinin en güçlü olduğu ülkedir. Bu yüzdendir ki son derecede muhafazakâr, hatta gerici din yorumları çerçevesinde dini politikaya alet eden, hatta köktendinci eğilimler gösteren akımlar söz konusudur bu ülkede. Ama şimdiye kadar dinin politikayı ve toplumsal hayatı düzenlemek için işin içine sokulması genellikle Hıristiyan dininin ahlâk anlayışına ilişkin yorumların hukuki çerçeveyi, en fazlasından eğitimi düzenlemesi biçiminde olurdu. Şimdi ABD’nin en önemli işlerini Allah’a ve İsa’ya havale edenler türüyor!ABD’nin, yüzölçümü bakımından en büyük, nüfus ve üretilen toplam gelir bakımından ikinci büyük eyaleti olan Teksas’ta son günlerde yaşanan bir olay gerçekten ibret verici. Obama’dan önceki başkan George W. Bush kendisi Teksas Valiliği’nden geliyordu. Bu, kendi başına, Teksas halkının çoğunluğunun politik eğilimleri konusunda bir fikir verebilir. Eyaletin şimdiki valisi olan Rick Perry, ABD’nin son dönemde yaşadığı ekonomik ve politik sarsıntılar karşısında Austin kentinde büyük bir stadyumda bir kitlesel etkinlik düzenledi.
Etkinliğin başlığı şu: “A Call to Prayer for a Nation in Crisis”. Hıristiyanlık değil de İslam dini çerçevesinde yapılacak bir etkinlik olsaydı, Türkçe’ye serbest biçimde şöyle çevrilebilirdi: “Krize Düşmüş bir Millet için Ezan”. Teksas Valisi, kriz içindeki milleti için halkını dua etmeye çağırıyor!
Kurulan podyumda önce vali ve maiyeti yer alıyor. Perry, 12 dakika süren bir konuşma yapıyor. Bütün konuşma İsa’ya Amerika’ya yardım etme yolunda bir çağrı. Teksas Valisi “Efendimiz İsa”nın ABD’yi takdis etmesi ve (kelimesi kelimesine) “ülkenin ekonomik ve politik liderlerine yol göstermesi” için dua ediyor. O konuşmasını bitirdikten sonra çeşitli müzik toplulukları “nedamet ve selamet ilahileri” okuyorlar.
Kapitalizmin örnek ve lider ülkesinin işinin Allah’a kalmış olduğunu düşünen biz değiliz yani, Teksas valisi. Öyle Teksas Valisi deyip de geçmeyin. 2012’de yapılacak ABD başkanlık seçimleri için Rick Perry’nin adaylığı ciddi ciddi konuşuluyor. Bu kitlesel etkinlik muhtemelen adaylığını koymaya bir girizgâh Perry için. Laiklik mi dediniz? Başkanların görevi devralırken İncil üzerine yemin ettiği bir ülkeden söz ediyoruz. ABD Anayasası devlet ile din işleri birbirinden ayrılır diyormuş, çok mu önemli?
İnsanlığın gittiği yön açısından bir küçük teselli var: 70 binin üzerinde seyirci kapasitesi olan bir staddaki bu âhir zaman “yağmur duası”na sadece 30 bin civarında insan katılmış. Eh, Amerika’nın en muhafazakâr eyaletlerinden birinden söz ettiğimize göre, bu insana insanlığın geleceği konusunda umut veriyor...diyebilirdik. İş ki gelmek isteyip de gelemeyenlerin çoğu muhtemelen o günü AVM’lerde alışveriş yaparak geçiriyor olmasalardı!