Erol Eğrek cinayetinin gösterdiği: Canımızı korumak için dahi örgütlenmekten başka seçenek yok!

Çalık Holding’den 10 yıldır alamadığı tazminatını isteyen Erol Eğrek isimli işçi holdingin İstanbul’da bulunan binası önünde korumalar tarafından darp edilerek öldürüldü.
49 yaşındaki Erol Eğrek Çalık Holding'in Türkmenistan’daki tekstil fabrikasında işten çıkarıldıktan sonra defalarca tazminat davası açıp kazanmasına rağmen hakkı olan tazminatı 10 yıl boyunca alamadı. Holding binası önünde alacaklarını talep eden Eğrek şirketin korumaları tarafından dövüldü ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
Eğrek’in ailesinin basına verdiği bilgilere göre, 10 yıl önce Çalık Holding’in Türkmenistan’da kurulu tekstil fabrikasında elektrik-elektronik teknisyeni olarak çalışırken beraberinde 30 işçiyle birlikte hiçbir gerekçe gösterilmeden iş akitleri feshedildi. Sonrasında açılan davalarda diğer işçilerin tazminatının ödendi ancak Eğrek tazminatını alamadı. Bununla da kalmayan Çalık Holding Eğrek’e hakaret davası açtı. Aylarca bu dava ile uğraşan Eğrek’i mahkeme haklı bulup beraat ettirdi.
Erol Eğrek’in hikayesi herkes için epey tanıdık. Türkiye’de patronlar işçilerinin haklarına çökmekte sakınca görmüyor. Patronlar işçilerin haklarına çökerken mahkemelerde hakkını arayan işçiler yıllar süren davalarla canından beziyor, üstüne aldıkları tazminatlar da zamanla eriyor. Uzun süren mahkeme süreçlerini ve mahkeme masraflarını göze alamayan birçok işçi alacaklarından ya daha azına razı geliyor ya da tamamen haklarından vazgeçiyor. Devleti ve mahkemeleri de yanına alan patronlar işçileri böylece hakkını aramaktan dahi caydırıyor. Çalık Holding ise bunların da ötesine geçmiş durumda. Çalık Holding haklarını talep eden işçiyi resmen mafya gibi döverek öldürmüştür!
Erol Eğrek’i darp ederek öldüren dört şirket koruması “kasten öldürme” suçundan tutuklandı. Fakat Eğrek’in ölümünden korumalar kadar holding patronları ve yöneticileri de sorumludur. Eğrek holding binasında, holding korumaları tarafından öldürülmüştür. Patron ve yöneticiler senelerce mahkeme kapılarında süründürdükleri Eğrek’in ölümünden de sorumludur. Holding patronları ve yöneticileri de derhâl cezalandırmalıdır!
İşçiler patronlar karşısında tek kaldığında güçsüz ve savunmasız kalıyor. Yasalar işçilere yeterli korumayı sağlamıyor. Cezalar patronlar için yeterince caydırıcı değil. Davalar ise yıllar sürüyor, tazminatlar zaman içinde eriyor. Geç gelen adalet de adalet yerine geçmiyor!
İşçinin gücü birliğinden gelir. Eğrek’in öldürülmesi göstermiştir ki işçi sınıfının bugün yalnız haklarını değil canını dahi korumak için örgütlenmekten başka seçeneği yok!