İsrail ve işbirlikçilerine karşı safları sıklaştırıyoruz!

Devrimci İşçi Partisi ve onun inisiyatifi ile kurulan Emperyalizme ve Siyonizme Karşı Filistin Dostları, bir süre önce kurulan Filistin Eylem Komitesi'nin bir parçası olarak, burada yer alan çok sayıda Filistin dostu örgüt ile birlikte, bir yıldır devam eden Siyonist soykırıma karşı Türkiye'de mücadeleyi yükseltiyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında oluşturulan bu eylem birliği, Siyonist elçilik ve emperyalist ABD elçiliği gibi soykırımın doğrudan faili olan ülkelerin temsilcilikleri önünde ve diğer bazı merkezî noktalarda kitlesel eylemler düzenlemeyi başardı. Geçtiğimiz ay da gayrimeşru İsrail devletinin Lübnan'a yönelik yoğun saldırıları ve Hizbullah lideri Nasrallah'ın katledilmesi sonrasında İsrail'in menfur konsolosluk binası önüne bir yürüyüş gerçekleştirdi. İsrail'e karşı olup, istibdad rejimini Filistin konusunda eleştirmekten imtina eden pek çok mezhepçi ve tekfirci yapının, Nasrallah'ın İsrailce katline içten içe sevinip kafasını kuma gömdüğü bir günde, Siyonizmi protesto etme vazifesi, böylece, eylem kararının hızla alınmasına rağmen kalabalık denebilecek bir katılımla yerine getirilmiş oldu. Elbette komite olarak düzenlenen eylemler, pek çok kurumun Siyonizme karşı tekil mücadelesinin yerini alamaz, fakat bu birliktelik kuvvetli bir görünürlük sağlamak ve katılan kurumların aritmetik toplamının üzerinde bir etki yaratmak amacı bakımından bizce önemli görülmektedir. Son eylemlerle birlikte, komitenin çalışmalarını sadece eylemlerin kendisi ile sınırlamaması ve en azından bu eylemlerin İstanbul sathında kentin işlek yerlerine yayılan bir propaganda faaliyetini de içermesi bu anlamda önemlidir.

Bu yönde Filistin dostu yapıların bir araya geldiği bir diğer platform ise Zorlu'ya Boykot Kampanyası. İlkine göre daha az sayıda kurumun bir araya geldiği bu birliktelik, soykırımcı İsrail ile olan kapsamlı ilişkisinden dolayı Türkiye burjuvazisinin büyükbaşlarından Zorlu Holding'e ve onun belli başlı markalarına bir boykot örgütlemek amacıyla yola çıkıyor. Eylül ayı içinde kendisini ilân eden kampanyanın hedefi, İsrail ordusuna elektrik temininden İsrail savaş araçları için aksam ve yazılım üretmeye kadar pek çok faaliyeti yürüten Zorlu'nun, İsrail'deki 1 milyar doları aşan yatırımlarını çekmesini ve işbirliklerini sonlandırmasını sağlamak. Uluslararası boyutu da olan bu kampanya henüz başlamadan Zorlu Holding bazı yatırımlarını çekeceğini açıklamış olsa da, bu hem yeterli değil hem de ortada kesinleşen bir durum yok. Kampanyanın uluslararası ayağı, uluslararası BDS hareketince yürütülüyor ve girişimler sonunda şimdiye kadar iki müzik grubu Zorlu PSM'de (Performans Sanatları Merkezi) yapılacağı ilân edilen konserlerini iptal etmiş bulunuyor.

Kampanyanın sokaktaki ilânı ise, Filistin Eylem Komitesi'nin İsrail Konsolosluğu önündeki eylemi ile aynı gün, Zorlu Holding'in İsrail Konsolosluğu'na 150 metre mesafede bulunan merkezinin önünde kalabalık bir eylemle gerçekleştirildi. Eylemde Zorlu Holding'e yatırımlarını İsrail'den derhâl çekme çağrısı yapılırken, kampanyanın yola çıktığı ilân edildi.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ekim 2024 tarihli 181. sayısında yayınlanmıştır.