Befesa işçisinin kararlı mücadelesi zaferi getirdi!

Befesa işçisinin kararlı mücadelesi zaferi getirdi!

Hatay İskenderun’da bulunan İspanyol sermayeli Befesa Silvermet fabrikası işçilerinin grevi kazanımla sonuçlandı. 2021 yılında Özçelik-İş sendikasından istifa ederek, Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlenen işçiler 3 yıl süren yetki davası sürecinin ardından 13 Şubat’ta sendikaları ile birlikte toplu iş sözleşmesi masasına oturdu. Patronun işçilerin taleplerini kabul etmemesi üzerine 16 Nisan’da grev kararı alındı. 26 Temmuz’dan beri devam eden grev işçilerin kararlı duruşu ile birçok kazanımla sonuçlandı.

1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde imzalanan 2 yıllık sözleşmede; 1 Ocak itibarıyla yüzde 164 ücret zammı, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyonun üzerine 2 puan refah payı olacak şekilde zam alındı. İşçilerin fazla çalışma ücreti yüzde 50’den yüzde 100’e çıkarılarak yasal oranının üzerinde kazanım elde edildi. İşçiler arasında ayrıma sebep olan üretime dayalı prim uygulaması kaldırılarak yerine koşulsuz olarak tüm işçilere yılda 3 maaş ikramiyenin işçilerin aylık maaşlarına ek olarak ödenmesi, sosyal ödeneklerin sözleşmenin ilk altı ayında yüzde 100 ile yüzde 150 oranında ve altışar aylık dönemler halinde ücret zam oranında artırılması, arife günlerinin tam gün tatil kabul edilmesi gibi birçok yeni kazanım elde edildi.

Deprem sebebiyle yıkımın yarattığı zorluklarla boğuşan Hatay’da, Befesa işçileri sendikalarına ve grevlerine sahip çıkarak kazandı. Dörtyol’daki Yolbulan Metal işçilerinin grevi de kararlılıkla devam ediyor. Grev iradesine sahip çıkarak kazanan metal işçileri, kamyon lastikleri ile çadırlar arasında sıkıştırılan, hayatları rant uğruna hiçe sayılan, müteahhitlere peşkeş çekilen Hataylılara işçilerin birlikte mücadelesinden başka çözüm olmadığını bir kez daha gösterdi.