Tuzla Chen Solar’dan bir işçi: Befesa’dan Polonez’e, Klas Klima’dan MKB’ye, Perfetti’den Mersen’e faşizme karşı Birleşik İşçi Cephesi’ni inşa ederek kazanacağız!

Chen Solar’dan bir işçi:

Merhaba Yoldaşlar, bu ay fabrikanın üç arkadaşımızı rapor aldıkları gerekçesiyle işten çıkarmak istediği bir sorunla karşılaştık. Bir üretim mühendisi ve bir vardiya amiri bu üç arkadaşımızın raporlu olduklarını öğrendiklerinde insan kaynaklarına çıkıp raporlu arkadaşlarla çalışmak istemediklerini, işten çıkarılmaları gerektiğini söyledi. Biliyorsunuz onlar için üç insanı ekmeğinden etmenin vicdani bir yükü yok ve patronun aradığı robot gibi çalışan işçiler bulmak her türlü insani değerden önemli. Ama, bizim, işimizi patronun iradesine tamamen tabi birkaç beyaz yakanın insafına bırakmak gibi bir niyetimiz yok. Keyfî kararları işçinin iradesine çarptı ve arkadaşlarımızı koruduk. Beyaz yakalılar ise itibarsızlaştıklarıyla kaldılar.

Sözleşme döneminde olduğumuzu önceki mektubumuzda yazmıştık. Taslağımızı teslim ettik ve ilk görüşme gerçekleşti. İlk görüşmede patronla işçinin hemfikir olduğu maddelerin üzerinden geçiliyor genel olarak. İkinci görüşmemiz de Eylül’ün ilk günlerinde olacak. Taslağımızda ne varsa hepsini kazanmak için elimizden geleni yapacağız.

Bölgemizde Mersen grevi vardı. Şimdi ona MKB Rondo grevi eklendi. İş kolları, konfederasyonlar ayrı ama işçilerin gönülleri bir. Mersen grevcileri MKB’yi, MKB işçileri Mersen grevcilerini ziyaret ediyorlar. Chen Solar işçileri olarak biz de her iki grevi kendi grevimiz gibi sahipleniyoruz.

Tuzla Chen Solar’dan bir işçi

Bu yazı Gerçek gazetesinin Eylül 2024 tarihli 180. sayısında yayınlanmıştır.