Hatay’da yıkımın reçetesi: Yolbulan Metal ve Befesa Silvermet işçilerinin kararlı grevleri!

Hatay’da sendikalaşan işçiler sefalet ücreti dayatmalarına ve depremin yıkımının kendilerine ödetilmeye çalışılmasına karşı grev ateşlerini yakıyor. Dörtyol’da Özçelik-İş sendikasına üye Yolbulan Metal işçileri 20 Haziran’da greve çıkarken, İskenderun’da ise Birleşik Metal-İş sendikasına üye Befesa Silvermet işçileri 26 Temmuz’da greve çıktı.

Özçelik-İş sendikasına üye Yolbulan Metal işçileri toplu iş sözleşmesinde patronun teklif ettiği sefalet ücretine hayır diyerek 20 Haziran’da greve başladı. Grev fabrikanın önünde sendika ile birlikte yapılan miting ile başladı. Sendika taleplerinin Hatay’da deprem sebebiyle oluşan pahalılığa göre makul olduğunu ancak patronun işçileri açlık ücretleriyle çalıştırmak istediğini açıkladı. Patron greve karşı fason üretim yapmaya çalıştı ancak işçiler ve sendika patron tarafından gönderilen kamyonlara izin vermedi. Yolbulan Metal işçileri kendilerine dayatılan sefalet ücretine karşı mücadelede kararlı.

12 Şubat’ta başlayan toplu iş görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, Befesa Silvermet işçileri de 26 Temmuz’da greve başladı. İşçiler 3 yıl süren yetki sürecinin ardından toplu iş sözleşme masasında anlaşma sağlanamaması üzerine greve başladı. Enflasyon ve pahalılık karşısında ücretleri eriyen ve asgari ücret seviyesine düşen işçiler kararlı duruşları ile grevlerinde bir ayı geride bıraktı.

Patrona teşvik, işçiye sefalet; öyleyse grev!

6 Şubat depreminde en fazla yıkıma uğrayan şehir Hatay’dı. Depremin yol açtığı yıkımdan herkes aynı şekilde etkilenmedi. Depremden dolayı oluşan yeni iş alanlarında patronlar, teşvikler sayesinde kârlarına kâr katarken işçilere ve emekçi halka çadırlar ve sefalet reva görüldü. Şehri yeniden inşa etmenin, yıkımdan kurtulmanın yollarının tartışıldığı bu dönemde sefalet ücretlerine ve depremin yarattığı enflasyonun kendilerine ödetilmesine karşı grev bayrağını yükselten işçiler bize çözümü gösteriyor.

Patronlara karşı sendika ayrımı yapmadan grevdeki Befesa Silvermet ve Yolbulan Metal işçilerinin yanında olmak, mücadelelerine omuz vermek, çadırlarda ve konteynırlarda iş, aş ve hürriyet mücadelesi vermeye devam eden Hataylıların gerçek reçetesi olacaktır.

Yaşasın Befesa Silvermet ve Yolbulan Metal işçilerinin iş, aş, hürriyet mücadelesi. Grevci işçiler kazanacak!

Bu yazı Gerçek gazetesinin Eylül 2024 tarihli 180. sayısında yayınlanmıştır.