Sağlık emekçileri bir kez daha G(ö)revdeydi; Hep birlikte “Gitmiyoruz!” dediler

Sağlık emekçileri 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle ilan ettikleri 2 günlük iş bırakmanın ilkini bugün tüm Türkiye’de gerçekleştirdi. Sağlık emekçileri pandemi başlar başlamaz cansiperane şekilde cephenin en önünde savaştı fakat salgının tüm sorunlarıyla baş başa bırakıldılar. Yöneticiler başlarını makam odalarından çıkarmadıkları gibi sürekli olarak vaatlerde bulundu fakat herhangi bir adım atmadı. Sahadaki sorunların dağ gibi büyümesi sağlık emekçilerini nefes alamaz hale getirdi.

Sağlık emekçileri pandeminin başından beri verilen vaatlerin tutulması, sağlıkta şiddetin son bulması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve insanca yaşamaya yetecek temel bir ücret talepleri için 2 günlük grev kararı aldı. Yurdun çeşitli yerlerinde sabah kendi çalıştıkları sağlık merkezlerinde, öğlen ise merkezî toplanma alanlarında binlerce sağlık emekçisi bir araya geldi. Genç sağlık emekçilerinin katılımının yoğunluğu dikkat çeken önemli bir husustu.

İstanbul’da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi merkezî toplanma ve basın açıklaması yeriydi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri yaptıkları yürüyüşte sloganlarıyla ve sonrasında basın açıklamalarıyla taleplerini dile getirdiler. Yürüyüş boyunca polisin eyleme katılanlara karşı nezaketsiz tavrı aralıksız devam etti. Polisler atılan sloganlardan yapılan alkışlara kadar sağlıkçıların sesini kısmaya çalıştı. Fakat sağlık emekçileri buna izin vermedi.

Binlerce sağlık emekçisi Erdoğan’ın önceki gün yaptığı konuşmada “giderlerse gitsinler” sözüne atfen “Susmuyoruz, korkmuyoruz, hiçbir yere gitmiyoruz!” diyerek halkın sağlık hakkının gasp edilmesine izin vermeyeceklerini, insani çalışma koşullarını talep etmekten vazgeçmeyeceklerini coşkulu şekilde haykırdılar.

Yürüyüşün ardından basın açıklamasını TTB (Türk Tabipleri Birliği) ve SES (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası) ortak biçimde yaptılar. Basın açıklaması, bir sonraki gün öğlen Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde buluşmak ve greve devam etmek üzere son buldu.

İzmir’de ise sağlık emekçilerinin grevinin birinci gününde merkezî açıklama Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirildi. Hastanede örgütlü işkolu sendikalarının tamamının güçlü şekilde katıldığı eylemde basın açıklamasını İzmir Tabip Odası gerçekleştirdi. Ardından tüm sendikalar ve meslek örgütleri söz alıp taleplerini dillendirdi. Eylem yarın Tepecik Hastanesinde yapılacak açıklamaya çağrıyla sonlandırıldı.