Çiftay Madencilik işçilerinin mücadelesi kazanımla sonuçlandı
Sivas Divriği’nde bulunan Çiftay Madencilik’te çalışan 600 maden işçisi maaşlarına yapılan düşük zamma karşı ücretlerinin arttırılması ve sosyal hakları için 18 Ocak tarihinde üretimi durdurmuştu. Üretimden gelen güçlerini kullanan işçiler 20 Ocak’ta taleplerinin bir kısmını almasını bildi ve mücadelesi kazanımla sonuçlandı.
1997 yılında özelleştirilerek OYAK’a satılan ve alt taşeron Ermaden A.Ş ile onun da alt taşeronu Çiftay Madencilik tarafından işletilen ocakta maden işçileri yıllardır kötü koşullarda ve çok düşük ücretlerle çalışıyor. 1997 yılında yapılan özelleştirme ve taşeronlaştırmayla birlikte işçiler sendikasızlaştırıldı ve çalışma şartları gün geçtikte daha da kötüleşti. Yeni dönemde 3200 lira olan maaşın 4800 liraya çıkarılmasını kabul etmeyen, bu maaşlarla geçinemediklerini ifade eden işçiler, taleplerinin hiçbiri patronlar tarafından karşılanmayınca üretimi durdurdu. 18 Ocak itibarıyla, 50 yıldır hiç durmayan üretimi durdurarak direnişe geçen maden işçilerine karşı patron grev kırıcılığı yapmakta gecikmedi. Direnişi sürdürmeleri hâlinde Kayseri’den Divriği’ne 200 işçi getirerek üretime devam ettireceğini söyleyerek tehdit eden patrona karşı maden işçileri talepleri kabul edilene dek üretime başlamadı ve grev kırıcılığı saldırısını savuşturdu.
Patron tarafıyla yapılan müzakereler sonucunda belli kazanımlar elde edildi ve 19 Ocak’ı 20 Ocak’a bağlayan gece 24:00-08:00 vardiyası işbaşı yaptı. Fiili grev sonucunda patronların önerdiği %51 ücret artışına seyyanen zam eklenerek en düşük ücret net 5250 lira, ortalama ücret ise net 6200 liraya yükseldi. Bu mücadele sonunda hiçbir işçinin işten atılmaması da fiili grevin bir kazanımı olarak maden işçilerinin hanesine yazıldı. Divriği maden işçileri bu cesur ve kararlı mücadelesiyle Türkiye işçi sınıfının bayrağına bir kez daha “Hak verilmez alınır! Zafer sokakta, işgalle, grevle, direnişle kazanılır!” yazmıştır.