Çiftay madencilik işçileri hakları için direnişte

Sivas Divriği’nde bulunan Çiftay Madencilik’te çalışan 600 maden işçisi maaşlarına yapılan düşük zamma karşı ücretlerinin arttırılması ve sosyal hakları için üretimi durdurdu.

Madenlerde rödovans ve taşeronluk adıyla yıllardır madenleri özelleştirmenin bedelini maden işçileri ödüyor. Madenciler ya Soma’da, Ermenek’te Şırnak’ta olduğu gibi iş cinayetlerinde hayatlarını kaybediyor ya da sefalet ücretlerine ve son derece ağır çalışma şartlarına maruz kalıyor. Çiftay Madencilik işçileri de aynı sorunları yaşıyor. 1997 yılında özelleştirilerek OYAK’a satılan ve alt taşeron Ermaden A.Ş ile onun da alt taşeronu Çiftay A.Ş tarafından işletilen ocakta maden işçileri yıllardır kötü koşullarda ve çok düşük ücretlerle çalışıyor. 1997 yılında yapılan özelleştirme ve taşeronlaştırmayla birlikte işçiler sendikasızlaştırıldı ve çalışma şartları gün geçtikte daha da kötüleşti. 

3200 lira olan maaşın 4800 liraya çıkarılmasını kabul etmeyen, bu maaşlarla geçinemediklerini ifade eden işçiler, maaşlarına %70 zam yapılmasını ve bununla birlikte çalışma şartlarının düzelmesini istiyor. İki haftadır firma yetkilileriyle görüşerek taleplerini ileten maden işçilerinin hiçbir talebi karşılanmayınca madencilerin sabrı taştı ve üretimi durdurdu. 18 Ocak itibarıyla 50 yıldır hiç durmayan üretimi durdurarak direnişe geçen maden işçilerine karşı patron grev kırıcılığı yapmakta gecikmedi. Direnişi sürdürmeleri hâlinde Kayseri’den Divriği’ne 200 işçi getirerek üretime devam ettireceğini söyleyerek tehdit eden patrona karşı maden işçileri talepleri kabul edilene dek üretime başlamamakta kararlı.

           

Maden işçilerinin talepleri şu şekilde:

  1. Gece vardiyası için zam yapılması,
  2. Bayramlarda maaşın yarısına tekabül edecek şekilde ikramiye verilmesi,
  3. Altı ayda bir zamların güncellenmesi,
  4. Yakacak yardımı yapılması,
  5. Deterjan yardımı yapılması,
  6. Mavi yaka haricinde üç ayda bir 1000 TL ikramiye ödenmesi,
  7. Yıllık maaş banka promosyonlarının ödenmesi,
  8. Ramazan Bayramı’nda iaşe yardımları,
  9. Kurban Bayramı’nda kurban parası,
  10. Emekli, asker dönüşleri izinleri,
  11. Bayramın son günü Cuma, Cumartesi için izin verilmesi,
  12. Zamların maaşlardan önce belirlenmesi,
  13. En düşük maaşın 8 bin TL, en yüksek maaşın 10 bin TL olması,
  14. Meslekler arasındaki farkların eşit olması, ücretlerin mesaiye göre belirlenmesi