Hukukçulardan imza kampanyası: “İran’da üç fidanın asılmasına izin vermeyin!”

İran’da üç gencin idam cezası kesinleşti!

İran’da Kasım 2019’da yaşanan halk isyanına katılan 25 yaşındaki Amir Hüseyin Muradi ve Muhammed Rajabi ile 27 yaşındaki elektrik mühendisi Saeed Tamjidi’ye Şubat ayında İslam İnkılap Mahkemesi tarafından adil olmayan bir yargılama sonucunda idam cezası verildi. Bu karar İran’daki üst mahkeme tarafından onaylanarak kesinleşti. Türkiye idam kararından önce İran’dan kaçan ve Türkiye’den sığınma talep eden Mohammad Rajabi ve Saeed Tamjidi’yi İran’a iade etmişti.

Bu nedenle Türkiye’nin de sorumluluğunun olduğu bu idam kararlarının iptal edilmesi ve üç gencin adil bir yargılamaya tabi tutulması için aralarında Türkiye İnsan Hakları Vakfı kurucu üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, İnsan Hakları Hukukçuları Av. Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ve Av. Ercan Kanar,  Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Sekreteri Av. Nergiz Tuba Arslan, Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Kemal Akkurt, HDP Ankara milletvekili Av. Filiz Kerestecioğlu, CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanvekili Av. Dr. Sezgin Tanrıkulu, HDP İstanbul milletvekili Av. Züleyha Gülüm, HDP Parti Meclisi üyesi Beritan Yaşar, HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, Hukukçu Akademisyen Prof. Dr. Ozan Erözden, Hukukçu Akademisyen Dr. Barkın Asal, Hukukçu Akademisyen Dr. Öğr. Üyesi Bülent Yücel, Hukukçu Akademisyen Dr. Cemil Ozansü, Hukukçu Akademisyen Dr. Öğr. Üyesi İzzet Mert Ertan, Hukukçu Av. Şiar Rişvanoğlu’nun da bulunduğu 100’e yakın hukukçu ve insan hakları savunucusunun ilk imzacı olduğu bir imza kampanyası başlatıldı.

Halk isyanına katılmış olan bu üç gencin idam edilmesine karar verilmesi İran’da büyük bir tepki topladı, bu tepkiler sosyal medyaya da yansıdı. Tepkilerin üzerine geçtiğimiz günlerde, bu üç gence ilişkin idam kararlarının durdurulduğuna dair henüz tam teyit edilmemiş haberler basına yansıdı. Basında yer bulan bu kararlar doğru olsa dahi idam kararlarının durdurulması, bu kararların infazından vazgeçildiği anlamına gelmemektedir. Amir Hüseyin Muradi, Muhammed Rajabi ve Saeed Tamjidi’nin iadei muhakeme kararıyla adil koşullarda yeniden yargılanmaları sağlanmalı ve haklarında verilen idam kararları iptal edilmelidir!

Yeni imzalara açık olan imza metnini ile ilk imzacıların tam listesini aşağıda yayınladığımız kampanyaya destek olmak için [email protected] adresine adınız, soyadınız ve mesleğinizi belirterek eposta gönderebilirsiniz. 

 

İran’da üç fidanın asılmasına izin vermeyin!

İRAN İSLAM CUMHURİYETİ BÜYÜKELÇİLİĞİ’NE

ANKARA

Komşumuz İran’da Kasım 2019’da yaşanan halk isyanına katılan üç gence bu yılın Şubat ayında İslam İnkılap Mahkemesi tarafından adil olmayan yargılama sonucunda verilen idam kararı, şimdi Divan-e Âliye yani Yüksek Mahkeme tarafından onaylandı ve böylece kesinleşti. Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna ve avukatların ve yakınlarının beyanlarına göre gençlerin avukatla savunma hakkı ihlal edildi, gençler işkence gördüler ve hüküm, baskı altında alınan ifadelerine dayandırıldı. 25 yaşındaki Amir Hüseyin Muradi ve Muhammed Rajabi ile 27 yaşındaki elektrik mühendisi Saeed Tamjidi’ye hüküm iki ayrı suçtan verilmiş durumda: Biri, “İran İslam Cumhuriyeti aleyhine tahrip ve tahrike (kundaklama) iştirak”, öteki ise “İran İslam Cumhuriyetine savaş açma”. Bu aşamadan sonra idam kararını sadece iki kişi kaldırabiliyor: Yüce Rehber sıfatını taşıyan dini lider Ali Hamaney veya yargı sisteminin doruğundaki yargıç İbrahim Reisi.

2019 Kasım’da benzin fiyatının üç katına çıkartılması üzerine yoksul emekçi halk ve gençlik bütün ülkede ayağa kalktı. Önce küçük kasabalardan başlayıp daha sonra Tahran, Tebriz, Meşhed, Şiraz gibi büyük şehirlere ulaşan ayaklanmada, İran halkı birçok yol ve caddeyi trafiğe kapattı, bütün şehirlerde sokaklara ve meydanlara çıktı, ülke genelinde en az 40 banka şubesini ateşe verdi, valilik binaları, belediyeler, karakollar gibi sosyal düzeni temsil eden merkezleri bastı ve kundakladı. Şimdi verilen idam kararı çok derin sosyal ve ekonomik kökenleri olan bu büyük toplumsal çalkantının faturasını gencecik üç insana çıkartıyor. Üstelik bu gençlerin idam hükmü infaz edilirse bunun bir sorumlusu da Türkiye olacak. Nitekim Türkiye, idam kararından önce İran’dan kaçan ve Türkiye’de sığınma talep eden Mohammad Rajabi ve Saeed Tamjidi’yi Mültecilerin Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesi’ne, İşkenceye ve Diğer Gayriinsani Muamele ve Cezaya Karşı Sözleşme’ye ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olarak İran’a iade etti.

Türkiyeli hukukçular ve insan hakları savunucuları olarak Türkiye’nin de sorumluluğu bulunan, üç gencin idam kararının durdurulması için harekete geçmeyi görev kabul ediyoruz. Ölüm cezasına her koşulda karşı olduğumuzu, yaşam hakkının kutsal olduğunu ve hiçbir devlet tarafından ihlal edilemeyeceğini bir kez daha tekrar ediyoruz.

İran’ın yargı kurumunu temsil eden Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi’ye acilen çağrı yapıyoruz: Üç gencin idam kararını iptal edin! İadei muhakeme kararıyla adil koşullarda yeniden yargılanmalarını sağlayın!

Amir Hüseyin Muradi, Muhammed Rajabi ve Saeed Tamjidi’ye verilen idam kararı derhal iptal edilsin!

 

İlk imzacılar: 

  1. Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı / Türkiye İnsan Hakları Vakfı kurucu üyesi / Adli Tıp Uzmanları Derneği kurucu üyesi / Ceza Hukuku Araştırmaları Derneği kurucu üyesi
  2. Av. Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak/ İnsan Hakları Hukukçusu
  3. Av. Ercan Kanar / İnsan Hakları Hukukçu
  4. Av. Nergiz Tuba Arslan / Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Sekreteri
  5. Av. Kemal Akkurt/Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
  6. Av. Filiz Kerestecioğlu - HDP Ankara milletvekili/ HDP Grup Başkanvekili
  7. Av. Dr. Sezgin Tanrıkulu- CHP İstanbul Milletvekili/TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanvekili
  8. Av. Züleyha Gülüm – HDP İstanbul milletvekili
  9. HDP Parti Meclisi üyesi Beritan Yaşar
  10. HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir
  11. Prof. Dr. Ozan Ozan Erözden / Hukukçu Akademisyen
  12. Dr. Barkın Asal / Hukukçu Akademisyen
  13. Dr. Öğr. Üyesi Bülent Yücel/ Hukukçu Akademisyen
  14. Dr. Cemil Ozansü/ Hukukçu Akademisyen
  15. Dr. Öğr. Üyesi İzzet Mert Ertan / Hukukçu Akademisyen
  16. Av. Şiar Rişvanoğlu / Hukukçu
  17. Av. Ergin Cinmen
  18. Av. Neziha Eken
  19. Stj. Av. Revşen Kılavuz
  20. Av. Kağan Şeker
  21. Av. Ceren Kalay Eken
  22. Av. Ziynet Özçelik
  23. Av. Emine Kalkan
  24. Av. Oğuz Erkan
  25. Av. Ali Ekiz
  26. Av. Kübra Ekmen
  27. Av. Emrah Altunoğlu
  28. Av. Gizem Özdem
  29. Av. Nergiz Görnaz
  30. Av. Öykü Özdemir
  31. Av. Ufuk Can Mahanoğlu
  32. Av. Evin Konuk
  33. Av. Nilay Nayman
  34. Av. İlyas Danyeli
  35. Av. Abdulkadir Salman
  36. Av. Bilal Erman
  37. Av. Hanım Serençelik
  38. Av. Yunus Emre Şahan
  39. Av. Hülya Yıldırım
  40. Av. Leyla Nacak
  41. Av. Ahmet Kaan Dican
  42. Av. Evin Konuk
  43. Av. Süheyla Oğuz
  44. Av. Çiğdem Kozan
  45. Av. Serap Arı Öcal
  46. Av. Kazım Bayraktar
  47. Av. Ajda Kahraman
  48. Av. Kübra Kurtoğlu
  49. Av. Ayşegül Çağatay
  50. Av. Emre Erdal
  51. Stj. Av. Naim Feyzullah Eminoğlu
  52. Av. Fatih Aydın
  53. Av. Sefa Aydoğan
  54. Av. Gazi Uzun
  55. Av. Baran Taygun Metin
  56. Av. Diren Yeşil
  57. Av. Ümit Büyükdağ
  58. Av. Yıldız İmrek
  59. Av. Süleyman Doğar
  60. Av. Leyla Bilgen
  61. Av. Rıza Karaman
  62. Av. Emel Diril
  63. Av. Fahriye Aytül Kaplan
  64. Av. Hüseyin Aslan
  65. Av. Sabri Yurdakul
  66. Av. Berrin Esin Kaya
  67. Av. Necmi Biçen
  68. Av. Mürsel Ünder
  69. Av. İlahi Öz
  70. Av. Zeynel Kaya
  71. Av. Ferit Barut
  72. Av. Adnan Kaya
  73. Av. Mustafa Çinkılıç
  74. Av. Ali Eşki
  75. Av. Ali Özdemir
  76. Stj. Av. Ayçin Bakşe
  77. Stj. Av. Ceren Yılmaz
  78. Stj. Av. Mehmet Refik Atalay
  79. Av. Fatih Gökçe
  80. Av. Nazan Betül Vangöl Kozağaçlı
  81. Av. Derviş Emre Aydın
  82. Av. Buket Yılmaz
  83. Av. Didem Baydar Ünsal
  84. Av. Yaprak Türkmen
  85. Av. Barzan Demirhan
  86. Av. Neslihan Pülüç
  87. Av. Nadide Özdemir
  88. Av. Naciye Demir
  89. Av. Mahmut Kaçan