İstanbul kaç defa fethedildi?

 

“Reis” Osmanlı’yı yüceltmek için hiçbir fırsatı kaçırmıyor. Kendisini de. İstanbul’un fethinin 563. yıldönümü büyük bir gösteri ile kutlandı, ama bütün sokaklar, metrolar, otobüsler Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarıyla doluydu. 29 Mayıs’tan bir hafta sonra bile metro istasyonlarında Tayyip Erdoğan’ın, Haziran ayında konseri yapılacak olan MFÖ’den daha fazla fotoğrafı vardı!

Tarihi çarpıtma sanatı iyice gelişti. Geçmişte “resmi tarih” vardı, şimdi de “karşı resmi tarih” geldi. Tayyip Erdoğan İstanbul’u fethettiği için Osmanlı’yı yüceltiyor. Uygarlıkların nasıl oluştuğundan bihaber bir bağnazlığın resmidir bu yaklaşım. Osmanlı Konstantiniyye’yi fethettiği kadar Bizans da Osmanlı’yı fethetmiştir. Bugünkü Anadolu halkları, sadece Türk-İslam uygarlığının değil, Hitit, antik Yunan, Truva, Bizans uygarlıklarının, Horasan dervişlerinin ve Balkan halklarının hepsinin ortak ürünüdür. Bağnazlığın aklı sadece İslam’ın Hıristiyanlığı kılıçla fethetmesindedir. Oysa Bizans’ın yüzyıllara yayılan ve Roma gibi bir imparatorluğun mirasçısı olan geleneği, Osmanlı’nın fethi izleyen yüzyıllarda ayrılmaz bir parçası olmuştur.

Ahir dönem fatihleri İstanbul’u konuşmanın Osmanlı’yı yücelttiğini anlatmaya çalışıyorlar halka. İyi de Türk halkı İstanbul’u ve Anadolu’yu mekân tuttuktan sonra aynı Osmanlı, tam da uygarlığın gerisinde kaldığı ve I. Dünya Savaşı’nda bir maceraya atıldığı için, savaş biter bitmez 1918 sonunda başkentinin işgal edildiğini görüyordu. İşgal beş yıl sürecek, ancak Ekim 1923’te kaldırılacaktı. Kim kaldırtmıştı? Milli Mücadele kadrosu. İstanbul’un yeniden fethedilmesi gerekiyordu, bunu da Milli Mücadele hareketi yaptı. Yani burjuva devrimi. Yani Osmanlı’ya son veren hareket.

Öyleyse Osmanlı İstanbul’u kazanmıştı ama sonra yitirmişti. Bir zamanlar büyük olabilirdi. Ama şimdi zavallıydı. İstanbul’un tarihi, aynı zamanda Osmanlı’nın görkeminin ve sefaletinin tarihidir. Birini anlatmakla olmaz. İkisini de anlatmak gerekir. Anlatmazsanız ona tarihi çarpıtmak denir!