Flormar direnişi 20. gününde!

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde (GOSB) kurulu, kozmetik ürünleri üreten Flormar fabrikasında işçiler Petrol-İş sendikasında örgütlendiler. Çoğunluğu sağlayan Petrol-İş Çalışma Bakanlığına yetki başvurusunda bulundu. Flormar’ın Fransız patronu ise işçilerin örgütlenmesini engellemek amacıyla toplamda 120 işçiyi işten çıkardı. Çoğu kadın olan Flormar işçileri 15 Mayıs’tan beri fabrikanın önünde direniyorlar.

Tüm baskılara karşı direniş

Flormar işçileri fabrikada uygulanan baskılara karşı örgütlendiklerini, daha iyi bir ücret ve çalışma koşulları için anayasal haklarını kullandıklarını söylüyorlar. Buna karşılık kozmetik tekeli ise direnişi kırmaya çalışıyor. İçeride üretim devam ediyor. Tezgah başındaki işçileri sendikadan istifa etmeye zorlayan şirket, işçilerin örgütlenme hakkını hiçe sayıyor. Taşeron işçilerle üretime devam ederek, direnişe destek verenleri bir bir işten çıkararak sendikalaşmayı kırmayı hedefliyor. Direnişin ilk haftası biterken fabrika giriş kapısına tel çekip kırmızı brandayla kapatan Flormar, içeriyle dışarının bağını kesmeye çalışıyor. Bu da yetmiyor, servis şirketi patronun talimatıyla büyük otobüsleri kapının önüne yerleştirerek direniş alanını işgal ediyor.

Flormar kamuoyuna yaptığı açıklamada Petrol-İş’in çoğunluğu elde etmediğini iddia etti. Ayrıca şirketin sendikal faaliyetlere karşı olumsuz bir görüşü olmadığı gibi inanması güç bir açıklama yaptı. İşten çıkarılan işçiler hakkında tek kelime etmeyen Flormar, kendisinin zor durumda kaldığını söyledi.

Mücadele devam ediyor, dayanışmayla büyüyor

GOSB’da direnen Flormar işçilerine Gebzeli işçiler destek ziyaretleri düzenliyorlar. Birleşik Metal İş, Tek-Gıda İş, Nakliyat-İş gibi sendikalar direniş alanına gelerek dayanışma gösterdiler. Siyasi kurumlar ve kitle örgütleri de Flormar mağazaları önünde yaptıkları eylemlerle boykot çağrısı yapıyorlar. Tüketim boykotunun Flormar’ın canını yakacağı, direnen işçilere faydalı olacağı açıktır. Ancak direnen işçilerin işe iadesi, fabrikaya sendikanın girmesi için üretimden gelen gücün kullanılması en etkili silah olacaktır.