Doğan Tarkan ve The Economist: hangisi daha ilerici?

Britanya burjuvazisinin en köklü yayın organlarından The Economist adlı haftalık dergi, geçtiğimiz hafta kapağında bir yumruk sembolü ile çıktı. Boş yere değil elbette. Yumruk resminin hemen üstünde “The awakening” (“Uyanış”) yazıyordu. Aşağıda derginin bu sayısında Arap dünyası üzerine özel bir dosya olduğu haber veriliyordu. Yumruğun içine ise Tahrir Meydanı’nı dolduran kalabalık yerleştirilmişti. Emperyalizmin ve kapitalizmin dürüst bir sözcüsü olan dergi, Arap devrimini kapak yapmıştı kısacası. Yumruk da devrime devrim demek için konulmuştu.

İnsan DSİP Başkanı Doğan Tarkan’ı hatırlamadan edemiyor. Referandumdan hemen sonra Tarkan, Fethullahçı Zaman gazetesine bir röportaj vermişti. İslamcı bir gazetenin muhabirinin DSİP’in logosunu kast ederek “bu zamanda yumruk logo olur mu?” diye kendisini sıkıştırmaya çalışması üzerine, Tarkan hemen geri adım atıyor, bunu yakında değiştireceklerini söylüyordu. Yoldaşımız Sungur Savran ile birlikte TV8’de katıldığı programda ise mensubu olduğu uluslararası akımın da bu meseleyi tartıştığını, yumruk yerine mesela bilgisayarın önerilmekte olduğunu belirtiyordu. Yoldaşımız Sungur Savran ise, Tarkan’a bu tavrının Marksizmden istifa anlamına geldiğini, çünkü yumruğun devrimi simgelediğini hatırlatıyordu.

Tarih en büyük öğretmendir. Doğan Tarkan’ın bu lafları söylemesinin üzerinden sadece dört-beş ay geçti. Şimdi Arap dünyasındaki gelişmelerle birlikte, devrim bütün haşmetiyle yeniden insanlığın gündeminin merkezine oturdu. Ve kapitalizmin bağnazcasına taraftarı olan bir dergi Arap devrimini kapağında tam da DSİP’in logosundaki yumruğa tıpatıp benzeyen bir yumruk ile temsil ediyor. Kapitalistler devrimi böyle gösteriyorlar. Tarkan ve DSİP ise bir Fethullah gazetecisinin sorusu karşısında mahcup oluyor, devrimin simgesinden vazgeçeceğini söylüyor. Devrimin kendisinden olmasın?