Grevde, direnişte, siyasette, devrimde emekçi kadınlar en öne!

8Martikitelli

Devrimci İşçi Partisi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle gerçekleştirdiği çeşitli eylem ve etkinlikler kapsamında, İstanbul İkitelli’de bulunan bürosunda emekçi kadınlarla bir araya geldi. Etkinlik, ev emekçisi kadınlardan tekstil işçisi kadınlara, temizlik işçisi kadınlardan sağlık emekçisi kadınlara kadar çeşitli sektörlerden kadınların ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.

Etkinlikte konuşma yapan parti temsilcisi yoldaşımız konuşmasına 8 Mart’ın tarihini anlatarak başladı. Geçmişten bugüne kadınların canları pahasına sekiz saatlik iş günü için yıllar boyu mücadele ettiklerini anlattı. Dünden bugüne kadınların bazı kazanımlar elde ettiklerini, fakat hala birçok alanda mücadele etmeye devam ettiklerini hatırlattı. Kadınların, iş yerlerinde kreş açılmasından, sendikalaşmaya kadar en temel özlük hakları için bile hala büyük bir mücadele verdiklerini, emek mücadelesinin yanında, aynı zamanda erkek egemenliğine karşı da mücadele ettiklerini belirtti.

Kadınların, yaşamlarını korumak için, bedenlerini korumak için kadına yönelik şiddete karşı geçmişte olduğu şimdi de mücadele ettiğini belirtti. Erkek şiddeti sebebiyle yaşamını yitiren kadınların birçoğunun çantasından koruma kararı çıktığını aktardı. Kadınlar yaşamlarını korumak için mücadele ederken, iktidarın ve iktidar ortaklarının şiddeti körükleyen politikalarının da gerek İstanbul Sözleşmesinden çıkarak olsun, gerekse kadın cinayetlerine karşı mahkeme salonlarından çıkan cezasızlık kararlarıyla devam ettiğini sözlerine ekledi.

6 Şubat’ta on şehirde meydana gelen depremde devletin mekanizmalarının felç olduğu, koordinasyonun olmadığı anda maden işçilerinden sağlık emekçilerine kadar her kesimden sektörün enkazlara koştuğunu, emekçi halkın enkazdan yine emeğin gücüyle çıkarıldığını belirtti. Yoldaşımız sözlerine sistemin enkazından da yaşamlarımızı savunmak ve emeğimizin sömürülmesini önlemek için emeğin gücüne ihtiyaç duyduğumuzu belirterek kadınlarının kurtuluşunun yolunun örgütlenme ile olacağının tekrar altını çizdi.

Etkinliğimiz sunum sonrasında sohbet ederek devam etti.