Madenciler özelleştirmeye karşı mücadele ediyor

Madenciler özelleştirmeye karşı mücadele ediyor

Somalı madenciler, bir kez daha özelleştirme saldırısına karşı mücadele ediyor. Geçtiğimiz yıl Sarıkaya panosunun özelleştirilmesi kararına karşı mücadele ederek kazanan Somalı madenciler, bu sefer Soma Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) bünyesinde linyit kömürü üretimi yapılan Eynez açık ocak bölgesinin özelleştirilmesi kararına karşı mücadele ediyor.

Somalı madenciler, Sarıkaya panosunun özelleştirilmesinin engellenmesinin ardından bu yıl Kurban Bayramı sırasında yeni bir özelleştirme saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Bayram tatili fırsat bilinerek alınan kararla Eynez açık maden bölgesi ihalesiz bir şekilde özelleştirilerek Yeni Anadolu şirketine devredildi. Maden bölgesinin özelleştirilmesi kararının ardından Türkiye Maden İşçileri Sendikası özelleştirmeye karşı bir mücadele süreci başlattı. Madende işçilerin nöbetler halinde yaptığı eylemlerin ardından maden bölgesinde iş bırakma eylemiyle mücadele devam etti. İş bırakan Türkiye Maden İş üyesi madenciler Yeni Anadolu şirketine ait araçların da maden bölgesine girmesine izin vermediler. İş bırakma eylemlerinin ardından Türkiye Maden İşçileri Sendikası'nın kararıyla madenciler, 21 Temmuz'da Soma'dan başlayarak Ankara'da sona erecek bir yürüyüşe başladı. Ancak madencilerin önü Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde jandarma tarafından kesildi. Madenciler şimdi özelleştirmeye karşı mücadelelerini Kırkağaç'ta kurdukları direniş çadırıyla devam ediyor.

Madenlerin özelleştirilmesi, halkın madenlerinin patronlara peşkeş çekilerek halka fahiş fiyatlara kömür satılması, patronları üç kuruş paralarla aldıkları madenlerden kasalarını doldurmaları demektir. Ancak bundan daha önemlisi madenlerin özelleştirilmesi madencilerinin hayatlarının patronların kârına tercih edilmesi demektir. 2014 yılında 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma katliamından da bildiğimiz üzere madenlerin özelleştirilmesi madencilerin iş güvenliğinin ortadan kaldırılması demektir. Türkiye'de bugün madenlerin özelleştirilmesine karşı çıkmak istibdada karşı yürütülen mücadelenin en önemli ayaklarından biridir. Ancak bu mücadele özelleştirilmelerin durdurulmasıyla kendisini sınırlamamalı, daha önce özelleştirilmiş madenlerin işçi denetiminde kamulaştırılmasını programının merkezine koymalıdır. Son olarak unutmamalıyız: Madenciler kazanırsa, işçi sınıfı kazanır, patronlar kaybeder. Patronlar kaybederse, istibdad kaybeder!

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ağustos 2022 tarihli 155. sayısında yayınlanmıştır.