Lezita grevi bütün baskılara rağmen devam ediyor

Lezita grevi bütün baskılara rağmen devam ediyor

İzmir Kemalpaşa’da bulunan Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş sendikasında örgütlü Abalıoğlu Lezita fabrikasında 7 Mart’ta başlayan grev fabrika önündeki grev alanında devam ediyor.

Türkiye’nin en büyük tavuk eti üretim tesislerinden olan Lezita’da greve giden süreç, işçiler için uzun ve meşakkatliydi. Lezita işçileri, Öz Gıda-İş sendikasında örgütlenmeye başladıklarından beri patron tarafından baskıya maruz kaldı. 2021 yılında başlayan örgütlenme sürecini yürüten öncü işçiler, o dönemde işten çıkarıldı. Ancak bu işten çıkarmalar sendikal süreci durdurmadı ve işçiler Öz Gıda-İş sendikasında örgütlenerek yetkiyi kazandı. İşçilerin yetkiyi kazanmasının ardından Lezita patronu yetkiye itiraz ederek sendikal süreci bir kere daha durdurmaya çalıştı. Ancak hukuki süreç devam ederken patronun bütün baskılarına rağmen sendikaya üye işçiler üye kalmaya, yeni işçiler sendikaya üye olmaya devam etti.

Sendikal yetki hakkındaki hukuki süreç sona erdikten sonra Öz Gıda-İş sendikası toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için Lezita patronunu masaya davet etti. Ancak Lezita patronu TİS masasına oturmayı reddetti. Yasal sürenin sonunda Öz Gıda-İş sendikası, Lezita işçileriyle beraber grev kararı aldı ve 7 Mart 00:00’da Kemalpaşa Abacıoğlu’nda bulunan Lezita fabrikasında grev resmi olarak başladı. Sabah vardiyaya gelen işçiler de grev alanına gelerek yapılacak basın açıklamasıyla greve katılacaklardı. Ancak jandarmanın baskısıyla gelen servisler fabrika önündeki grev alanında durmadan fabrika içine alındı. Patron bu sayede birçok işçinin greve katılımını yasadışı şekilde engellemiş oldu. Buna rağmen birçok işçi grev alanına gelerek greve katıldı.

Yaklaşık 2 bin işçinin çalıştığı Lezita fabrikasının patronu greve katılımı engellemenin yanında grev sürecinde işçi çıkarmak ve yeni işçi almak yasak olduğu halde grevden iki gün önce 5 Mart’ta fabrikaya yeni işçi alımı gerçekleştirdi. Çevre bölgelerden işçilerin greve destek vereceğinden korkan patron Hindistan’dan işçi getirerek işe başlattı.

Lezita işçilerinin grevini kırmak için türlü yolları deneyen Lezita yönetimi; fabrika önüne ses sistemi kurarak bütün gün işçileri rahatsız etmek için müzik çaldırıyor, fabrikanın önünde işçilerin grev alanı olarak kullandığı araziyi satın almaya çalışarak işçileri o alandan çıkarmaya çalışıyor ve grev alanının çevresine toprak dökmek gibi farklı yollarla greve saldırmaya devam ediyor.

Lezita patronu ve yönetiminin bütün yıldırma çabalarına rağmen Lezita işçileri grevlerine devam ederken, grevci Lezita işçileri İzmir’in çeşitli yerlerinde eylemler yaparak patrona kararlılıklarını göstermeye devam ediyor. Grev alanı IFFCO, Agrobay işçileri gibi direnişteki işçilerin ziyaretiyle sınıf dayanışmasına sahne oluyor.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Nisan 2024 tarihli 175. sayısında yayınlanmıştır.