EnerjiSa’da işçi kıyımına karşı direnen işçiler anlattı: Taleplerimiz karşılanana kadar mücadeleye devam!

EnerjiSa’da işçi kıyımına karşı direnen işçiler anlattı: Taleplerimiz karşılanana kadar mücadeleye devam!

Sabancı Holding'e ait EnerjiSa firmasında çalışan onlarca işçi, şirket yönetimi tarafından çeşitli gerekçeler ile işten çıkarıldı. Bu gelişme üzerine DİSK/Enerji Sen üyesi EnerjiSa işçileri, şirketin Ankara'daki genel merkezi önünde direnişe geçtiler. İşçilerin eylemi birçok kez polis saldırısıyla engellenmeye çalışıldı, işçiler gözaltına alındı. EnerjiSa işçileri, 15 Nisan Cuma günü İstanbul'a gelerek, eylemlerini Kadıköy Moda Sahnesi'ne taşıdılar. İşçilerden Erdal Şener ve Mehmet Ali İçindere, direnişlerini Gerçek gazetesine anlattı.

 

Gerçek: Direnişe giden süreç nasıl başladı? Bu süreçte neler yaşandı?

Erdal Şener: Yaklaşık 17 yıldır enerji sektörünün içindeyiz, bunun 11 yılı EnerjiSa çatısı altında geçti. Hiçbir sorun yokken dört satırlık bir yazıyla iş akdimiz feshedildi.

Mehmet Ali İçindere: Ben de Erdal abi gibi 17 yıldır aynı şirkette çalışıyordum. Çalıştığımız şirket 2011 yılında Sabancı'ya geçti. 11 yıldır hiçbir sorun yaşamadan çalıştık. 11 yıl sonra bana gelip "Sana uygun bir pozisyon bulamadık" dediler. Ben de şunu sormak istiyorum; 11 yıldır buluyordun da şimdi mi bulamıyorsun? Biz yıllardır Tes-İş'te örgütlüydük...

Gerçek: Tes-İş’ten de atılanlar oldu mu?

Mehmet Ali İçindere: Onlardan da atılanlar oldu, evet. Mesela 50 kişi atıldıysa bunun 7-8 tanesi Enerji-Sen'den, kalanları hep Tes-İş'tendi. Ama Tes-İş hiç kimsenin hakkını savunmuyor. Süleyman Başkan (Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin) bize "Bu sendikal örgütlülüğümüze yapılan bir saldırıdır. Örgütlenelim, sokağa çıkalım" dedi. Biz de "Tamam başkanım" dedik. Biz EnerjiSa'nın eski çalışanlarıyız, sonuçta 17 yıl olmuş. 17 yıl az buz bir zaman değil. Ben arabaya biniyorum, elektrik direklerine bakarak geliyorum eve.

Gerçek: Talepleriniz neler?

Erdal Şener: Önkoşulsuz bir şekilde işe iademizin gerçekleştirilmesini, arkadaşlarımızın üzerindeki mobbinglerin kaldırılmasını, sendika seçimimize saygı gösterilmesini istiyoruz. Ama en başta işe iademizin gerçekleştirilmesini istiyoruz ve bu taleplerimiz gerçekleşene kadar direnişe devam etmeyi düşünüyoruz.

Mehmet Ali İçindere: Kabul edilene kadar EnerjiSa Genel Müdürlüğü önündeyiz. Ondan sonra Enerji Bakanlığı olur, Meclis olur... Haklı taleplerimiz kabul edilene veya birisi çıkıp da "Seni şu yüzden işten attık" diyene kadar devam edeceğiz.

Gerçek: Türkiye'nin birçok farklı bölgesinde devam eden işçi direnişleri var. Bu direnişlerde yer alan işçilere bir mesajınız olacak mı?

Erdal Şener: Bütün işçi kardeşlerimize gönülden başarılar diliyorum. İşçi sınıfı bir araya gelirse, birlik ve beraberlik sağlanırsa bizi hiç kimsenin yıkamayacağını düşünüyorum.

Mehmet Ali İçindere: Türkiye genelinde 248 bin enerji işçisi var. Ben onlara sarı sendikalardan ayrılmaları, DİSK/Enerji-Sen gibi mücadeleci sendikalarda örgütlenmeleri çağrısı yapıyorum.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mayıs 2022 tarihli 152. sayısında yayınlanmıştır.