Antep’teki fiilî grev dalgasına istibdad sopası!

Antep’teki fiilî grev dalgasına istibdad sopası!

2025 yılı için asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zammın ardından fabrikalarda da yeni yılda uygulanacak zam oranları belli olmaya başladı. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde (GAOSB) sektörel bazda üretimin çoğunluğunu tekstil ve petrokimya iş kolundaki işletmeler oluşturuyor. Bu fabrikalarda ise sendikal örgütlülük neredeyse hiç olmadığı için patronlar işçilere asgari ücret seviyesinde ücretleri dayatıyor.

Ocak ayının sona ermesiyle birlikte Şubat ayı itibarıyla zamlı ücretleri alacak işçilerin karşısına patronlar yine asgari ücrete yapılan zam oranıyla çıktı. Patronlar fabrikalardaki sirkülasyona ve örgütsüzlüğe güvenerek yüzde 30 zam oranını dayatıyor, işçileri yine açlık ücretlerine mahkûm etmek istiyor.

Başpınar bölgesinde bulunan GAOSB son birkaç yıldır her zam döneminde fiilî grev dalgalarıyla sarsılıyor. Bölgede bu yılın ilk grev ateşini 4 Şubat’ta Ufuk Halı işçileri yaktı ve bir günlük fiilî grev sonrası yüzde 40’lık zam alarak işbaşı yaptı. Bu grevin kazanımla sonuçlanmasının ardından 7 Şubat’ta Yalçın Kardeşler, Şireci Tekstil ve Selçuk İplik fabrikalarındaki işçiler de fiilî grev ateşini yaktı. Başpınar’da her geçen gün birer ikişer yeni çoban ateşleri yanmaya başladı ve binlerce işçi Antep sanayisine grevle damga vurdu. 13 Şubat itibarıyla Yalçın Kardeşler Halı, Şireci Tekstil, Çelikaslan Tekstil, Has Çuval, Bulut Tekstil, Okkıran Halı, Lotus İplik, Canan Tekstil ve Boyar Kimya fabrikalarında fiilî grev sürüyor.

Bir gece yarısı Valilik yasağı

İşçilerin ücret için verdiği mücadeleye fiilî olarak Birleşik Tekstil Dokuma Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) öncülük ediyor. Sendika 13 Şubat Perşembe günü için, AKP Gaziantep Milletvekili İrfan Çelikaslan’ın patronu olduğu ve grevin sürdüğü Çelikaslan Tekstil fabrikası önüne fiilî grevdeki bütün fabrikaların işçilerini davet etti.

Bu çağrı sermayeyi öyle rahatsız etmiş olmalı ki istibdadın sopası da gecikmedi. Gece saat 1 sularında yayımlanan Valilik kararıyla şehre 15 gün süreyle eylem ve etkinlik yasağı getirildi. Gece saatlerinde polis ve jandarma grev çadırlarına saldırarak çadırları dağıttı, işçileri tehdit etti. İşçiler ise patronların ve onların devletinin sefalet ücreti dayatmalarını kabul etmiyor, tehditlere boyun eğmiyor. Başpınar işçileri kazanırsa tüm işçi sınıfı kazanacaktır. Ücret mücadeleleri şeklinde ortaya çıkan bu ayağa kalkış, sendikal örgütlenmeyle bir adım ileri gitmeli ve örgütlü bir sınıf bilinciyle mücadele sürmelidir. Memlekete hürriyet işçilerle gelecek!