Adana’da Liman işçileri için coşkulu etkinlik

Mersin Liman işçilerinin direnişinin 130.gününde, Adana’da "Dünya Ekonomik Krizi ve İşçi Sınıfı Hareketleri" başlıklı bir dayanışma etkinliği düzenlendi.

Adana İnşaat Mühendisleri Odası’nın toplantı salonunda yapılan “Dünya Ekonomik Krizi ve İşçi Sınıfı Hareketleri” başlıklı, yoldaşımız Şiar Rişvanoğlu’nun yöneticiliğini yaptığı söyleşiye DİP genel başkanı yoldaşımız Sungur Savran, emekli öğretim üyesi, iktisatçı Dr.Ali Kotan ve Liman İşçilerinin temsilcisi Zeki Aytiş katıldı.

Mersinli yoldaşlarımızın hazırlamış olduğu liman işçilerinin mücadele serüvenini anlatan slayt gösterisi ile başlayan etkinlikte; Dr.Ali Kotan yaptığı konuşmada özellikle Türkiye’de yaklaşmakta olan krize vurgu yaparak, artık ciddi bir alternatif düşünmenin zamanın geldiğini, bu alternatifin ise ancak işçi sınıfı eksenli sosyalist, Marksist bir modelle olabileceğini belirtti. Ardından söz alan liman işçilerinin sözcüsü Zeki Aytiş, yaşadıkları mücadele deneyimini çeşitli boyutları ile aktararak, sadece patronlara değil, sendika bürokrasisine karşı da savaştıklarını ama yılmadıklarını ve bundan böyle de yılmayacaklarını söyledi. Aytiş, limanda bütün işçileri kapsayan, birleştiren bir işçi komitesi kurmak gibi bir hayalinin olduğunu söyleyerek sözlerini tamamladı.

Son olarak konuşan yoldaşımız Sungur Savran her zamanki sade, coşkulu ve her işçinin anlayabileceği açıklıktaki konuşmasında hem dünya ekonomik krizinin ve Arap Devrimi başta olmak üzere sosyal patlamaların çok genel bir portresini ortaya koydu, hem de kurtuluşun ancak işçi sınıfının öncülüğünde olabileceğinin altını çizdi. Yoldaşımız, özel olarak yaşadığımız coğrafya için ise zaferin ancak büyük direniş gösteren Kürt kitlelerinin mücadelesi ile Türkiye işçi sınıfının mücadelesinin birleştirilmesi ile mümkün olabileceğini söyledi. Savran, liman işçisi Zeki yoldaşın konuşmasına nazire yaparak “Benim de hayalim bütün işçilerin devrimci bir işçi partisi ile mücadeleye katılmaları” diyerek işçileri partiye davet ederek bitirdi. Devam eden bölümde ise konuşmacılar, izleyicilerin oldukça renkli ve çok sayıdaki sorusunu cevaplandırdı.

Etkinlik Hasan yoldaşımızın gitarıyla ve güzel sesiyle söylediği Türkçe/Kürtçe işçi marşı ve şarkılarla devam etti.

Nihayet, en sonunda ise liman işçisi Zeki, Serdar, Enver ve Kadir yoldaşlarımızın sahneye çağrılarak katılımcıların coşkuyla alkışlaması ile sona ererken, salon şu iki sloganla inliyordu: “Liman İşçisi Yalnız Değildir” ve “Liman İşçisi Direnişin Simgesi”

 

adana1