Türk Telekom ART işçileri eylemde
Türk Telekom ART işçileri uzun ve kuralsız çalışma saatlerine ve düşük ücretlere karşı iş bıraktılar. Türk Telekom'un İstanbul Anadolu Yakası'nda teknik işçi olarak çalışan, Tivibu, internet, telefon bağlama ve arıza giderme gibi işleri yapan ART taşeron şirketine bağlı işçiler 3 gündür iş başı yapmıyorlar.
29 Ekim Perşembe günü, Acıbadem'deki Türk Telekom İstanbul Anadolu Yakası genel müdürlüğü önünde toplanan işçiler, "Kiralık köleliğe hayır" pankartı açtılar. İşçiler, 15 aydır bu taşeron şirkette çalıştıklarını, verilen sözlerin tutulmadığını ifade ettiler. Basın açıklamasıyla taleplerini ilettiler.
30 Ekim Cuma günü Pendik'te ve İstanbul Anadolu Yakası'nın farklı yerlerinde toplanan işçiler, kendi aralarında süreci nasıl devam ettireceklerini tartıştılar. Sabaha karşı ART firması, işçilere zimmetli olan arabaları işçilerin evinin önünden habersiz şekilde almıştı. Beş arabayı alan firmaya karşı işçiler, arabaları güvenli noktalara koydular. Gün içerisinde işçilerin telefonlarına sayısız tehdit ve sindirme mesajı geldi. Tüm tehditlere aldırmayan işçiler gün içerisinde bekleyişlerini sürdürdüler ve iş bırakma eylemine devam ettiler. Türk Telekom yetkilileriyle de görüşen işçiler, görüşmeden bir sonuç alamadılar. Bunun yanında ART patronunun, Sakarya ve Düzce'den işçi toplayıp arızaları çözmek için ekipler kurduğu haberi geldi. İşçiler, bu ekiplerin bölgeyi tanımadıklarını, işi bilmediklerini, bu yüzden bu durumun patronun çaresizliğinin göstergesi olduğunu söylediler.
Pendik bölgesinde konuştuğumuz işçiler, maaşların hep geç yattığını, maaşlarını istediklerinde ise kendilerine hakarete varan küçümseyici ifadeler kullanarak cevap verildiğini söylüyorlar. Sadece maaşların değil, çalışma şartlarının kötülüğü de işçilerin iş bırakmasında ana etkenlerin başında geliyor. 450 liralık benzin limiti olduğunu, limit bittiğinde aboneye gitmek için kendi ceplerinden benzin parasını karşıladıklarını vurguluyorlar. Yine Pendik bölgesinde çalışan bir işçi, bu ay telefon faturasının 150 lira geldiğini, faturanın kabarık gelmesinin sebebinin, şirktetin işçilere hat almaması ve bu yüzden kişisel telefonlarından müşteriyi aramak zorunda kalmaları olduğunu ifade ediyor. Bir diğer işçi ise bir gün direkten düştüğünü, firmanın kendisine ilk olarak "arabaya bir şey oldu mu?" diye sorduğunu söyledi.
Düşük ücretlerle, fazla mesai ücretlerini almadan çalışan işçiler, ücretlerin yükseltilmesini istiyor. Gün içerisinde 12 işçinin işten atıldığı haberi geldi. İşe iade talebi tüm işçilerin ana talebi haline gelmiş durumda. İşçiler, bireysel hareket etmediklerini, tüm ART işçilerinin birlikte mücadele verdiğini, bu yüzde işten atılan arkadaşlarının hemen işe dönmesinin öncelikleri olduğunu ifade ettiler.
Dört ay önce Haber-İş Sendikası'na üye olan işçiler, sendikanın sadece bir kez kendileriyle görüştüğünü, o görüşmede de "bekleyin Bursa'yı, başka yerleri örgütleyelim, sizin sorunlarınızı halledeceğiz" dediğini söylüyorlar. Bu üç gün içinde sendikayı defalarca aradıklarını ancak telefona bir kez bile cevap verilmediğini söylediler.
Pendik sahilde ziyaret ettiğimiz işçilerle, "bundan sonra ne yapmalı?" sorusu üzerine konuştuk. Direnişi, Acıbadem'deki genel müdürlük önüne taşımaları, yaklaşık 400 kişi olan ART işçilerinin birliğinin bu süreçte bozulmamasının önemli olduğunu vurguladık. Çünkü birçok direniş ve grevde gördük ki, patronların en etkili silahı, mücadeleyi kırmak için geliştirdiği ayak oyunları. Bölümlerden seçilecek işçi temsilcileriyle hem Türk Telekom'a hem de ART şirketine karşı mücadele vermenin önemli olduğunu ve işçilerin ancak birlik olduğunda tüm işçi düşmanlarını yenebileceğini ifade ettik.