İstanbul İkitelli’de Gerçek gazetesi okur toplantısı: “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!”
Devrimci İşçi Partisi İkitelli bürosunda 29 Mayıs Pazar günü düzenlenen Gerçek gazetesi okur toplantısı İkitelli’nin emekçi halkın katılımıyla gerçekleşti. Etkinlik, Devrimci İşçi Partisi’nin 1 Mayıs için hazırladığı video gösterimi ile başladı. Ardından Gerçek gazetesinin Mayıs sayısının sunumuna geçildi. Gazete sunumunu yapan yoldaşımız 6 Mayıs Denizlerin idamından Gezi halk isyanına Mayıs ayının pek çok önemli tarihi barındırdığından bahsetti. 6 Mayıs’ın öğrenci liderlerinin ölüm yıldönümü anmasına indirgendiğini belirterek; Denizlerin birer devrimci önder olduklarının bilinci ile Türkiye sosyalist tarihindeki yerlerinin idrakının önemini ve simgeledikleri devrimci kopuşu vurguladı.
Okur toplantısında en çok tartışılan konu ise memleketin siyasi ve ekonomik gündemi idi. Emekçi halkın en yakıcı gündemi olan hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısının dayanılmaz boyutta olduğu bugünlerde en çok konuşulması gereken konu asgari ücrete yeni bir zam olmalıyken, emekçi halkın esas gündeminden saptırılmak için göçmen karşıtlığının kaşındığı, sorunlarımızın çözümünün ise kimliklerde ayrışmak ve birbirimize düşmek değil “işçilerin birliği, halkların kardeşliği” şiarını yükseltmek olduğu dile getirildi. Sermayenin Sünni-Alevi, Türk-Kürt, yerli veya göçmen demeksizin işçileri birlikte sömürdüğü; artık dayanılmaz boyutlara varmış durumda olan konut kiralarından neredeyse bir kira kadar eden faturalara geçim sıkıntımızın nedeninin göçmenler olmadığı, cebimize göz dikenin türlü teşvikler ve silinen vergi borçları ile her yılsonu karlarının nasıl arttığını ilan eden patron sınıfı olduğu vurgulandı. Sorunlarımızın tek çözümünün dini, mezhebi ve memleketi ne olursa olsun işçilerin ve emekçi halkın kardeş kavgasına hayır diyerek sınıf kavgasını yükseltmesi olduğu belirtildi.
Devletten, emperyalizmden ve sermayeden bağımsız sosyalist odak
Gazete sunumunun bitiminin ardından alınan sözlerle etkinlik devam etti. Ekonomi programı şimdiden Babacan’a havale edilen Millet İttifakı’nın Cumhur İttifakı’na bir alternatif olamayacağı, vatandaşa devamlı olarak sandık işaret edilirken asıl ihtiyacın yalnız seçimlerle de sınırlı olmayan gerçek bir üçüncü yol inşa edilmesi olduğu söylendi. Vatandaşı birer oydan ibaret görenlere karşın gerçek iradenin fabrikalar, emekçi mahalleleri ve sokaklarda gösterilebileceğinin, patron partilerinin boş vaatlerine kanmamak gerektiğinin altı bir kez daha çizildi. Ülkenin siyasi gidişatı ve devletten, sermayeden ve emperyalizmden bağımsız bir odağın yaratılması konusunda sosyalistlere düşen görevler, geçmiş deneyimler ve hakkında yürütülen tartışmalar sonrasında okur toplantısı sona erdi.