3 boyutlu (3B) yazıcılar kurtarıcımız olabilir mi?

3 boyutlu (3D) yazıcılar kurtarıcımız olabilir mi?

Koronavirüs salgını her geçen gün etkisini arttırıyor. Tüm dünyada salgının gösterdiği çok önemli bir gerçek var: Koronavirüsle mücadele etmek için sağlık kapasitesini büyütmek şart! Öyle ki, İngiltere’nin en köklü yayınlarından The Economist dergisi, virüsün mevcut hızıyla yayılmaya devam etmesi halinde kişi başına en çok solunum cihazı düşen ABD’de dahi boşta solunum cihazı kalmayacağını öngörüyor. Kapitalizmin sağlık kapasitesi için çanlar çalıyor. Devletler basit maskeler için dahi birbirleriyle kavga ediyor, hangi hastanın solunum cihazına bağlanmasının daha “anlamlı” olduğunu tartışıyorlar!

3 boyutlu yazıcı desteği nedir? Nasıl çalışır?

Sağlık emekçilerinin virüse karşı mücadelede ihtiyaç duydukları siperlik, maske ve hava filtrasyon parçaları gibi bazı araçları 3 boyutlu yazıcılarla üretmek mümkün. Bu yüzdendir ki gerek Avrupa’da gerek Türkiye’de çeşitli 3 boyutlu yazıcılarla sağlık emekçilerine destek olmayı hedefleyen inisiyatifler ortaya çıkmış durumda. Evde 3 boyutlu yazıcısı olan vatandaşlar, ilgili aracın üretilmesi için gerekli kodu ediniyor, bu kodlar yazıcılara tanıtılıyor, yazıcıların ürettiği malzemeler çeşitli merkezlerde toplanarak sağlık emekçilerine gönderiyor. Bu yazıcılarla özellikle sağlık emekçileri için koruyucu siperlik üretmek oldukça yaygınlaştı. Bu sistemi hayata geçiren meslek odaları olduğu gibi, özel şirketler de 3 boyutlu destek kampanyasını bir reklam aracına çevirmiş durumda.

Ancak 3 boyutlu yazıcılar ile üretimin Koronavirüse karşı mücadelede yeterli olduğunu düşünmek için hiçbir sebep yok. Çünkü bu üretim şeklinin ciddi sınırları mevcut. Örneğin üretim kolaylığı dolayısıyla 3 boyutlu yazıcılar ile üretilmesi en popüler olan siperliklerin bir tanesini, 3 boyutlu yazıcı iki ila üç saat arasında çıkartabiliyor. Üretilecek malzeme karmaşıklaştıkça bu süre son derece uzuyor. Siperlikten biraz daha karmaşık ama yine de zor bir parça olmayan filtre uyumlu maskelerin 3 boyutlu yazıcıdan çıkması yaklaşık 8 saat sürüyor. Solunum cihazının yan parçaları üretilebilmesine rağmen bütünlüklü olarak bir solunum cihazı üretimi 3 boyutlu yazıcılarla mümkün değil.

Yazıcılar yetmez fabrikaları çalıştırın!

3 boyutlu yazıcılarla üretilmesi saatler süren parçaların plastik enjeksiyon makineleri ile dakikalar hatta saniyeler içinde üretilmesi mümkün. Solunum cihazlarının üretimini başta otomotiv ve beyaz eşya olmak üzere fabrikalarda yapmak mümkün. İhtiyacımız olan sadece bu araçların ve cihazların seri üretim planlarını hazırlamak, fabrikaları sağlık araçlarının üretimi için çalıştırmak ve üretime başlamak. Salgın Türkiye’de resmen başlayalı bir aydan fazla oldu. Birçok yerde evinde 3 boyutlu yazıcıya sahip yüzlerce vatandaş hemen elinden gelen desteği verdi, hâlâ veriyor. Ancak ülkenin dört bir yanında faaliyet yürüten; otomotivden beyaz eşyaya, plastikten tekstile onlarca fabrika hala kârları için üretim yapmaya devam ediyor. Bir de üç boyutlu destek planlarını açıklayarak reklam yapıyorlar. Söz konusu kendi kârları olunca bir arabayı ya da bir otobüsü dakikalar içerisinde üreten fabrikalar, konu halk sağlığı olunca iki saatte bir plastik siperlik yapmakla övünüyor!

Virüsü alt etmek için patronları da alt etmek gerekiyor!

Koronavirüsle girilen savaşta sağlık emekçilerinin cephanesi sağlık araçlarıdır. Bu cephaneyi büyütmek, Koronavirüse karşı zafer kazanmak için mutlaka gereklidir. Ancak hükümet, sağlık araçlarının üretimi konusunu tamamen patronların insafına terk etmiştir. Arçelik fabrikası, solunum cihazının projesini dahi saklı tutan Biosys adlı şirketle beraber 5 bin tane solunum cihazı üreteceğini açıklamış, devlet de bu şirketler ortaklığına müşteri olmuştur! Sağlık emekçilerinin canını ortaya koyduğu bu mücadelede patronları ikna etmek için kaybedilecek tek bir dakika yoktur. Koronavirüsü alt edebilmek için, fabrikaların en geniş çapta sağlık araçlarını üretmesi ancak patronlara karşı kazanılacak bir üretim mücadelesi ile mümkündür. Bu mücadele hepimizin mücadelesidir, Koronavirüse karşı yaşam mücadelesidir. Sağlık için üretim yapabilecek tüm fabrikalar kamulaştırılmalı, halk için bedelsiz üretim bu fabrikalarda tesis edilmelidir!