Sınıf’ın 9. sayısı çıktı!

Sınıf’ın 9. sayısı çıktı!

Liseli bülteni Sınıf, “Ekmek, gül ve hürriyet için mücadeleye” sloganıyla 9. sayısını yayınladı. Sınıf, bu düzenden bir çıkar yol olduğunu hem Türkiye’den hem dünyadan örneklerle göstermeye çalışıyor.

Sınıf’ın bu (Mart-Nisan) sayısı yaklaşmakta olan üniversiteye giriş sınavını ele alıyor. Sınav yaklaşırken liselilerin yaşadıkları sıkıntılara değinerek, bu sistemin öğrencileri nasıl sıra arkadaşlarıyla rakip haline getirdiğine dikkat çekiyor. Bilginin değersizleştirilmesine, milyonlarca öğrencinin yaşamının bir sınavla belirlenmesine karşı çıkarak rekabetin değil, dayanışmanın öne çıkarılması gerektiğini belirtiyor.

Bir diğer yazı, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un söylemleriyle tekrar gündeme gelen dershanelerin ve temel liselerin kapatılması konusunu işliyor. Temel liselerin asıl amacının, patronlara yeni kolejler kurmak için vakit tanınması olduğunu vurguluyor. Parasız ve nitelikli eğitimin bir hak olduğunun ve bu sorunun tek çözümünün eğitim kurumlarının tamamen kamulaştırılması olacağının altını çiziyor.

Sınıf, bizlere bir kutlama günüymüş gibi lanse edilen 8 Mart’ın, aslında bir mücadele günü olduğunu tarihsel arka planıyla birlikte ortaya koyuyor. Kadın cinayetlerine, tacize, tecavüze, erkek şiddetine, sistemin örgütlü saldırılarına karşı, kadınların örgütlü mücadelesini öne çıkarıyor. Genç kadınların taleplerini vurgulayarak, kadınları mücadeleyi daha da ileriye taşımaya çağırıyor. Devrim mücadelesinin en güçlü, en gözü pek kadınlarından biri olan Rosa Luxemburg da Sınıf’ın sayfalarında yerini alıyor. Luxemburg’un “Ya sosyalizm ya barbarlık” söyleminin bugün bütün somutluğu ile karşımızda olduğunu vurguluyor.

Sınıf, “Doğru bilinen yanlışlar” başlığıyla yayınladığı serisinin ikinci ayağında “Sosyalizmin bizim ülkemiz için uygun olmadığı” görüşünü inceliyor ve devrimin uzak bir düş olduğu yaklaşımının tüm yanlışlıklarını nedenleriyle beraber somut bir biçimde ortaya koyuyor. Bu sayının kitap tanıtımında ise Maksim Gorki’nin Ana adlı eserine yer veriliyor. Gorki, 1905 Rus devrimine ithaf edilen eserin işlediği devrimci kabarışın 1917 devrimlerinin habercisi olduğuna değiniyor.

Sınıf'ın 9. sayısı interner üzerinde okumak için tıklayın. 

Bu yazı Gerçek Gazetesi'nin Nisan 2019 tarihli 115. sayısında yayınlanmıştır.