Sınıf bülteninin 10. sayısı çıktı!

Sınıf bülteninin 10. sayısı çıktı!

Liseli bülteni Sınıf’ın 10. sayısı, “Memlekete hürriyet bizimle gelecek!” sloganıyla çıktı. Sınıf, sorunlarımızın eğitim paketleriyle, reformlarla çözülemeyeceğinin bilinciyle tüm liselilere bir alternatif sunmaya çalışıyor.

Mayıs-Haziran sayısının ilk yazısı, gençliğin Avrupa hayaline değiniyor ve gençlerin sorunlarının ülke sınırlarından çıkmakla çözülemeyeceğini vurguluyor. Bir diğer yazı, son 10 yılda açık lise kayıtlarında görülen yüzde 175 artışı, sebepleriyle beraber ele alıyor. Çözüm yolunu ise ekonomide ve eğitimde emekçiden yana devlet planlaması ve politeknik eğitim olarak gösteriyor.

Yine geçtiğimiz günlerde Ziya Selçuk’un açıklamasıyla duyulan Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü, Sınıf’ın sayfalarında yerini alıyor. Bu iş birliğinin patronların iş birliği olduğunu vurgulayarak bu protokolün meslek liselerinin sermayeye devredilmesinden başka bir anlamı olmadığını söylüyor. Patronların iş birliğine karşı emekçi çocuklarının iş birliğini öne çıkartıyor.

Sınıf, 1 Mayıs’ın bizler için anlamını vurguluyor ve 1 Mayıs’ın kısa bir tarihçesini veriyor. İşçilere yönelik baskıları, yasakları ele alarak hiçbirinin işçileri durdurmaya yetmediğinin altını çiziyor. 6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan da Sınıf’ın sayfalarında yer alıyor. Denizlerin ve 68 kuşağının bizlere bıraktığı anti-emperyalist mücadele, örnekleriyle sunuluyor ve bugün liselilere düşen görevin kapitalizmin, emperyalizmin, Siyonizmin karşısında Deniz, Yusuf, Hüseyin olmak olduğu vurgulanıyor.

Sınıf, Türkiye’de modern tarihin en büyük halk isyanı olan Gezi’yi sayfalarına taşıyor. Eylemlerin içeriğini ve halkın gücünü ele alarak bugün Gezi’yi anmanın yetmeyeceğinin, önümüzdeki mücadeleler için ondan ders çıkarmak gerektiğinin altını çiziyor. Bir diğer yazı ise Türkiye işçi sınıfı mücadelelerinin en görkemli deneyimi olan 15-16 Haziran ayaklanmasını ele alıyor. Geleceğin işçi ve emekçilerine, 15-16 Haziran’dan ve işçi sınıfının tüm mücadelelerinden öğrenecek çok şey olduğunu hatırlatıyor.

Sınıf, “Doğru bilinen yanlışlar” başlığıyla yayınladığı serisinin üçüncü ayağında “Sosyalistler diktatörlüğü savunur” tezine karşı duruyor. Proletarya diktatörlüğünün tanımlamasını yaparak onun en ileri burjuva demokrasisinden daha demokratik olduğunu örnekleriyle beraber ortaya koyuyor. 10. sayının kitap tanıtımında ise Emile Zola’nın Germinal isimli eseri yer alıyor. Zola’nın Germinal’de, maden işçilerinin yaşamını, tüm olumsuz koşulları ve mücadele içerisinde işçilerin nasıl süreçlerden geçtiğini büyük bir canlılıkla betimlediğini vurgulayarak yazarın okura bıraktığı umut ışığına değiniyor.    

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Haziran 2019 tarihli 117. sayısında yayınlanmıştır.