Ölümüne değil, sağlıklı ve uygun koşullarda eğitim istiyoruz!

eğitim

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl 6 Eylül’den itibaren okulların yüz yüze eğitim verecek şekilde açılması kararını aldı. Her ne kadar kararlı adımlar attıklarını iddia etseler de öğrenciler son iki yılda yaşanan deneyimlerden biliyorlar ki bakanlığın bir dediği diğerini tutmuyor. Pandeminin başından beri neredeyse verdiği hiçbir sözü yerine getirmeyen bakanlığa karşı gençlerin hiçbir güven duygusu yok.

Vaka sayılarının durumu, pandemiyle mücadelenin nasıl bir gidişatta olduğunu gösterirken eğitim konusunda da güven vermeyen adımlar atılması gençleri daha da tedirgin ediyor. Yüz yüze eğitim başladıktan sonra vakaların artmasına bağlı olarak tekrar uzaktan eğitime dönülmesi tıpkı geçen seneki gibi olası gözükmekte ve bunun olup olmayacağı konusundaki belirsizlik öğrencileri ve öğrencilerin ailelerini yoruyor. Okulların kapanmaması için gerekli önlemleri aldıklarını söyleseler de atılan adımlar söylenen sözlerin karşılıksız olduğunu gösteriyor. Bakanlığın okul müdürlüklerine gönderdiği temizlik ve hijyen ödeneği konulu yazıda temizlik için öğrenci başına 20 lira harcanacağı belirtildi. Bir kutu maskenin en az 20 lira olduğu memlekette öğrenci başına ayrılan 20 lira öğrencinin maske ihtiyacını mı karşıyalacak, yoksa temizlik ve hijyen ihtiyacını mı? Salgından önce bile tuvaletlerinde sabun bulunmayan, çoğunda sadece bir temizlik görevlisinin çalıştığı okullar bu koşullarda nasıl açılacak? Okullarda görünen her yere “1,5 metre sosyal mesafeye uyun” uyarıları yapıştırılmış. Her derslikte en az 30 öğrencinin bulunduğu sınıflar için Türkiye’de bu koşulların sağlandığı devlet okulu var mı? Alınan önlemlerin göstermelik olduğu bu kadar açıkken öğrencilerin yüz yüze, istikrarlı bir şekilde eğitim sürecine başlama ihtimali bu eğitim döneminde de zor görünüyor.

İki yıldır tek bir önlem almayan MEB’in sorumsuzluklarına karşı tam zamanlı, yüz yüze eğitim talebimizi yükseltelim!

Okulları bir açıp bir kapatarak öğrencilerin eğitim sürecini iki yıldır oyuncağa çeviren iktidar, gençlerin nitelikli eğitim alma hakkını gasbetmektedir. Üstelik bu süreci daha da uzatmak için ellerinden geleni yapıyorlarmış gibi bir halleri var. Derslik sayısının yetersiz kaldığı, bir binada 2 binden fazla öğrencinin aynı anda eğitim almak zorunda olduğu okullar hâlâ varken bir buçuk yılda okulların pandemi koşullarına uygun hale getirilmesi için doğru düzgün hiçbir adımın atılmadığı ortada. Önlem olarak gördükleri şey öğrenci başına harcanan 20 lira!

İktidar salgının bedelini türlü geçim zorluklarıyla, zamlarla tüm halka ödetirken gençliğin de gelecek ve eğitim hakkını elinden alıyor. Verdikleri sözlerle yaptıkları birbirini tutmayan bakanlık, aldığı sözde önlemleri açıklayarak bizleri düzgün geçecek bir eğitim dönemi yaşayacağımıza ikna etmeye çalışsa da inanılırlıklarını çoktan kaybetti. Hiçbirinin samimi olmadığını biliyor ve artık tamamen yüz yüze eğitime geçilmesi için gerekli olan tüm önlemlerin alınması talebini yükseltiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı, tüm öğrencilerin nitelikli, yüz yüze ve uygun sağlıklı şartlarda eğitim almasını sağlamakla yükümlüdür.

Ne uyduruk önlemlerle okulların açılmasına ne de bu yolda tek bir sıra arkadaşımızı, eğitim emekçisini feda etmeye tahammülümüz var! Bu doğrultuda bize düşen görev, yüz yüze eğitimin geri kalınan bir buçuk yılını telafi etmek için öğrencisiyle, eğitim emekçisiyle, velilerle birlikte yüz yüze eğitimin devamlılığı için, iktidarın üzerine düşeni yapması için birlikte mücadele etmek, bu konudaki ısrarı yanyana gelerek göstermek olacaktır. Geçtiğimiz yıllardaki gibi hayati yanlışlar tekrarlanmasın istiyorsak, eğitim kurumlarında görev yapan tüm emekçiler ve 12 yaş üzeri tüm çocuklar aşılanmalı, eğitim kurumları salgına uygun bir şekilde acilen yeniden düzenlenmeli ve bu hususta daha fazla bütçe ayrılmalıdır. Alınan önlemler eğitim ve sağlık alanındaki sendikalar ve meslek örgütlerinin temsilcilerinden oluşan kurullar tarafından denetlenmelidir.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Eylül 2021 tarihli 144. sayısında yayınlanmıştır.