Öğrenciler hem geçinmek için hem okumak için pandemi döneminde de çalışıyor

genç işçi

Pandemi döneminde alınan önlemler kapsamında üniversiteler, liseler, tüm okullar aylardır kapalı. Öğrencilerin ezici çoğunluğu için elverişsiz ve eşitsiz koşullarda yapılan bir uzaktan eğitim dönemini geride bıraktık. Bu dönemde lise öğrencileri üniversite sınavına girdi, sonuçlar açıklandı. Üniversite öğrencileri vize ve final dönemini farklı koşullar altında, okullarda bilgisayarlarının kamerasını, mikrofonunu açma zorunluluğuyla ya da kişisel haklarını ihlal ederek bilgilerine erişen uygulamaları indirmek zorunda kalarak geçirdi. Bu birçoğumuz için yeni sorunlar doğuran, yeni bir dönemdi. Ama bu dönemde de değişmeyen bir gerçek var: Öğrencilerin çok önemli bir kısmı geçimini sağlamak için pandemiden önce olduğu gibi çalışmak zorundaydı.

Bugün Türkiye’de, özellikle büyük şehirlerde okuyan öğrenciler, barınma, beslenme, ulaşım gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak konusunda zorlanıyor. KYK bursu alsalar dahi, bu burs bedeli giderek artan ihtiyaçları karşılamakta tamamen yetersiz kalıyor. KYK kredileri ise daha sonradan öğrencinin ayağına KYK borcu olarak dolanıyor, kredi alan öğrenciler daha okulu bitirmeden borçlarını nasıl ödeyeceklerini düşünmeye başlıyor. Dolayısıyla lise ve üniversite öğrencilerinin büyük bir kısmı hem okumaya devam edebilmek için hem de ailelerinin geçimine katkı sunabilmek için çalışmak zorunda. Mağaza ve kafelerden, otellerden, inşaatlara, tekstil sektörüne, metal sektörüne kadar pek çok alanda çalışan öğrencilerin çok büyük bir kısmı da öğrenci oldukları için sigortasız çalışıyor. Esnek çalışma saatlerine maruz kalsalar da, pek çok haktan mahrum bırakılsalar da, geçinmek ve okumak için çalışmaya devam ediyorlar.

Koronavirüs dönemi çalışan öğrenciler için evde oturarak geçmiyor. Krizden ve pandemi döneminden etkilenen, giderek pahalılaşan yaşam koşulları öğrencinin cebini yakarken, ya işsizlikle karşı karşıya kalıyorlar ya da işsiz kalmadılarsa daha salgın kontrol altına alınmamışken açılan iş yerlerinde, AVM’lerde, restoranlarda, güvencesiz ve güvenliksiz koşullarda çalışmaya devam ediyorlar. 

Durum buyken, çalışan öğrencilerin bir araya gelmesi, sorunlarının çözümü için birlikte mücadele etmesi elzemdir. Dahası bütün öğrencilerin herkesin nitelikli, eşit ve tamamıyla ücretsiz eğitime kavuşacağı bir üniversite için kolları sıvaması gerekiyor. Devrimci İşçi Partili Öğrenciler, bütün öğrencilerin sorunlarının çözümü için, çalışan öğrencilerin hakları için, ücretsiz, nitelikli ve bilimsel bir eğitim için mücadele ediyor!

 

Bu yazı Gerçek Gazetesi'nin Ağustos 2020 tarihli 131. sayısında yayınlanmıştır.