İTÜ öğrencileri yeni dönemde barınma hakkına sahip çıkıyor

İTÜ öğrencileri yeni dönemde barınma hakkına sahip çıkıyor

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) yeni eğitim öğretim dönemi 4 Ekim’de yüz yüze olarak başladı. Üniversitenin başlamasıyla kampüse ilk defa gelen 2020 ve 2021 girişli binlerce öğrenci İTÜ yurtlarında kalacak yer bulamadı. Yurt bulamayan İTÜ öğrencileri ya fahiş fiyatlı özel yurtlara ve kiraları çığırından çıkmış evlere mahkûm oldu ya da kütüphanelerde, akrabalarında, dostlarında kalarak geçici bir çözüm üretip yurt sırasının gelmesini umuyor. Barınmak için yeterli parası olmadığı için okulunu dondurmayı düşünenlerin sayısı ise azımsanmayacak kadar fazla. İTÜ’de yıllardır var olan barınma sorunu bu sene eğitim hakkını dahi tehlikeye atacak düzeye geldi, bir kriz halini aldı.

İTÜ öğrencileri üniversitede bu sene oluşan bu barınma krizinin sorumlusu olarak İTÜ Rektörlüğünü işaret ediyor. İTÜ’de aktif öğrenci sayısı 25 binin üzerinde iken yurt kapasitesi sadece 4800 kişi! Son 5 yılda kontenjanlar %30 artmışken yurt kapasitesi hiç artmadı. İTÜ Rektörlüğü yıllar içerisinde yurt konusunda bir adım bile atmamışken; kampüs her geçen yıl sermayeye daha fazla açılıyor, her yıl İTÜ kampüsünde yeni bir teknokent inşasına başlanıyor, yeni bir özel okul kampüste faaliyetine başlıyor. Durum öyle vahim bir hâl almıştır ki, İTÜ Rektörlüğü 7 Ekim’de vakıflarla yaşadığı bir tartışma sonucu yaptığı açıklamayla kampüsün 1645 dönümlük arazisinin %53’ünün yani yarısından fazlasının şirketlere ve vakıflara tahsis edildiğini, bunu bir kamu üniversitesinde yakalanan en yüksek oran olduğunu duyurdu. Bu açıklama eğer karşısında durulmazsa bir kamu üniversitesinin sermayeye ne düzeyde peşkeş çekilebileceğini gözler önüne serdi.

İTÜ öğrencilerinin talepleri: Yurt yap, yedekleri yerleştir, vakıfları kov!

İTÜ öğrencileri, üniversitedeki halihazırdaki yurt kapasitesinin bir hayli yetersiz olduğunu, barınma krizinin çözülmesi için Rektörlüğün derhal yeni yurtların yapımına başlaması gerektiğini, yurtlar yapılana kadar ise yurt yedeklerinde bekleyen binlerce öğrencinin acil önlemler alınarak yerleştirilmesi gerektiğini söylüyor. Bununla beraber öğrenciler üniversitedeki yurtların %60’ını işleten vakıfların üniversiteden kovulmasını, barınma hakkının şirketlerin kâr-zarar mantığına teslim edilemeyeceğini vurguluyor. Bu 3 talep arkasında toplanan İTÜ öğrencileri, talepleri karşılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini duyuruyor.