Tarsus SCT Turbo Filtre grevi 638. gününde (23-12-2007)
15 Mart 2006’da sendika tarafından grev ilân edildikten sonra işverenin de lokavt kararı aldığı ve yasalara aykırı bir şekilde bütün işçileri işten attığı SCT Turbo Filtre'de halen 17’si kadın, 51 işçi fabrika önündeki onurlu ve örnek mücadelelerini sürdürüyor.
İşçiler grevin esas nedeninin Rus asıllı Alman patronu Jüri Sudheimer’in fabrikada sendika istememesi olduğunu, diğer sorunların çözümü için patronun her an taviz vermeye hazır olduğunu, ancak sendikasız olmaları konusunda oldukça sert ve kararlı göründüğünü söylüyor. İşverenin 151 grevci işçiyi işten attığı için açtıkları işe iade davasını kazandıklarını, ancak işverenin yargı kararlarını yerine getirmediğini de ekliyor. Süreç içerisinde bazı işçilerin zorunlu olarak başka fabrikalarda çalışmaya başladığını belirten sendika yetkilileri ise "51 üyemiz ise sendikanın yardımlarıyla ve dayanışmayla grev nöbetine aksaksız bir şekilde devam ediyor" dedi.
Bir grev klasiği: grev kırıcılığa devlet desteği!
Grevin 17 kadınından biri olan Ümmühan Doğan, grev süresince bir dönem, fabrikadan yasalara aykırı bir şekilde mal çıkartmaya çalışan patronu engellemeye çalışan grevci işçilere jandarmanın saldırdığını, 51 işçiye müdahale eden, saldıran jandarma sayısının neredeyse 200’ü bulduğunu, bunun kabul edilemez olduğunu üzülerek anlatıyor.
Acil dayanışma gerekli
Grevci işçilerin ve sendikacıların söylediğine göre hava, yağ ve yakıt filtresi olmak üzere üç tür filtre üretilen fabrikada patronun bu kadar pervasızca hareket edebilmesinin en önemli nedeni ise, söz konusu ürünleri Çin’den ya da başka ülkelerden çok daha ucuza temin edebilmesi.
SCT işçilerinin başarılı olabilmesi, direnişin devam edebilmesi, yüz binlerce sendikalı işçinin, kamu emekçisinin onlara sınıf dayanışması göstermesine, toplumun emeğiyle geçinen onurlu kesiminin onlara desteği yükseltebilmesine bağlı. Haydi işçiler, haydi sendikacılar, haydi sosyalistler, haydi işçi sınıfı dostları göreve!