Mısır'da Tekstil İşçileri Yeniden Ayakta (12-10-2007)
Ancak aradan geçen zamana rağmen tekstil işçilerine verilen sözler tutulmadı ve üretilen malları Batı ülkelerine yüksek kârlarla ihraç eden şirket işçilere olan ikramiye borcunu ödemedi. Verilen sözlerin tutulmasını isteyen 30 bin civarında işçi geçen yılın deneyimi ışığında kendi haklarını kendi eylemleriyle almak üzere harekete geçti. Grevlerde 5 işçi önderi grev kışkırtıcılığı yapmak ve kamu malına zarar vermekten gözaltına alındı. Ancak işçilerin kararlı eylemleri sonucu serbest bırakıldılar ve fabrikada büyük gösterilerle karşılandılar.
Pek çok sektördeki işçilerden, kitle örgütlerinden ve sosyalist örgütlülüklerden destek gören eylemlere bir kurumun kayıtsızlığı ise oldukça çarpıcı: Genel İşçi Sendikaları Federasyonu, yani eylemlerin asıl örgütleyicisi olması gereken kurum. Grevlerde hiçbir inisiyatif almaması ve verilen sözlerin tutulmamasına karşı bir tavır almaması bir yana, doğrudan eylemlerin karşısında yer alan ve işletme yönetimlerinin yanında saf tutan bu federasyon işçilerin haklı öfkesinin hedefi oldu ve eylemlerin amaçlarından birini de bağımsız -daha doğrusu devletten bağımsız- işçilerin çıkarlarını temsil eden bir sendika kurmaya yöneltti. Bu hedef muhtemelen grevlerin en önemli sonucu, gerçekleşmesi halinde de en büyük kazanımı olacaktır.
Mısırlı işçiler talepleriyle ve mücadeleleriyle diğer ülkelerdeki sınıf kardeşlerine rehberlik ediyorlar. Aynı zamanda, sendikaların işçiler nezdindeki vazgeçilmez yerini, doğru müdahalelerle işçilerin güncel çıkarları için verdikleri mücadelenin, sınıf mücadelesine evrilmesi için nasıl elverişli koşullar taşıdığını bizlere hatırlatıyor ve sendikaları da işyerlerini de, çıkarları işçilerin değil patronlarınkiyle örtüşen sendika bürokratlarına terk etmemenin, buralarda sınıf sendikacılığını inşa etmenin önemini ortaya koyuyorlar.