İşçi sınıfı Ankara'da haykırdı: Krizin faturasını ödemeyeceğiz! (01-12-2008)
Mitinge katılım, krizin çok ciddi bir sorun olarak işçi sınıfının gündemine oturması nedeniyle oldukça yoğundu. Özellikle başta sarı bir nehir gibi akan Eğitim Sen olmak üzere KESK'e bağlı sendikaların katılımı dikkate değerdi. Yine DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş ve Genel İş pankartları işçilerin yoğun katılımına sahipti. Siyasi parti ve gruplar da sloganlarıyla alanda yerlerini aldı. Yürüyüş katılımın yoğunluğu nedeniyle saatler sürse de oldukça hareketli ve coşkuluydu. İlk kortejler birkaç kilometre uzaktaki miting alanına vardığında başlangıç noktasında yerinden kıpırdayamayan kortejler sloganlarıyla sıranın kendilerine gelmesini bekliyorlardı.
Devrimci İşçi Partisi Girişimi (DİP Girişimi) de oluşturduğu kortejle mitinge katıldı. En önde orak çekiçli amblemi ile birlikte DİP Girişimi yazılı pankartın yer aldığı kortejde krizle ilgili taleplerin yer aldığı daha ufak pankartlar da taşındı. Yürüyüş boyunca ‘İşten Çıkartma Yasaklansın', ‘Krizin Faturası Patronlara', ‘Krizi Yaratan Bedelini Ödesin', sloganları atıldı. Bunların yanı sıra ‘Katil ABD Orta Doğudan Defol', ‘Marks, Lenin, Trotskiy Yaşasın Sosyalist Dünya Devrimi', ‘Yaşasın Devrimci İşçi Partisi', ‘Yaşasın Dördüncü Enternasyonal' gibi sloganlar da büyük bir coşkuyla kortejden yükseldi. Mücadele içinde olan Philips, DESA ve Dostel işçileri ile işyerlerini işgal eden Tadal işçileri DİP Girişimi korteji tarafından "İşgal, grev, direniş yaşasın sınıf mücadelemiz!" sloganlarıyla coşkulu biçimde selamlandı.
Artık son kortejler de alana girmek üzereyken arama noktasında polisin tavrı nedeniyle yaşanan gerginlik bir anda büyüdü. Polis, oldukça coşkulu geçen ve işçi sınıfının krizin bedelini ödemeye karşı net tavır aldığı yürüyüşü provoke etmek için gaz bombalarıyla saldırdı. Ancak saldırının püskürtülmesi ile ne gaz bombalarının ne de barikatların işçi sınıfının mücadelesine engel olamayacağı gösterildi. Yaklaşık yarım saat süren çatışma sonunda tüm grupların alana girmesiyle miting başladı. Sendika başkanları ve miting katılımcısı kurumların temsilcilerinin konuşmaları sonrasında müzik grupları sahne aldı. Ardından da miting sona erdi.
Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya hücum eden işçi ve emekçilerin kararlılığına bakılırsa bundan sonra kriz patronlar için daha da zor geçecek gibi görünüyor. Tabii bunun için işçi ve emekçilerin Sıhhiye Meydanı'nda yarattığı birliği ve mücadeleciği bir adım ileri götürmesi ve grevler gibi, işyeri işgalleri gibi daha cüretkar hamleler ile yoluna devam etmesi gerekiyor.