Bahadır Kaptan için uçuşlar bir günlüğüne duracak (23-07-2008)
Bahadır Altan ve uçuş ekibinin yemek için yolcu hizmetlerinden 5 dakikalık izin istediği sırada diğer yolcular değil ancak, VİP yolcuları kimseye haber verilmeden uçağa gönderilmiştir. Bahadır Altan ise yolcuları nezaketle kapıda karşılamış ve henüz uçağa giriş için onay vermediklerini, içerisinin sıcak olduğunu ve VİP aracında beklemelerinin daha konforlu olacağını söylemiştir. Yolcular VİP aracına gitmeden önce de ellerindeki fazla eşyaları ellerinden alıp uçağa yerleştirmiştir. Ortada hiçbir sorun yokken Ankara İstasyon Müdürü Hasan İskender, VİP yolcularını kaptana karşı kışkırtmış ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne (SGHM) konu ile ilgili bir yazı yazmıştır. Bahadır Kaptan'ın işten çıkarılmasına giden süreç bu şekilde başlamıştır. Sorumlu pilot onay vermeden yolcu alınmaması gerekmektedir. Kaldı ki Altan, gelen yolcuları kovmamış, son derece nazik bir biçimde durumu açıklamıştır. Anlaşılan o ki, THY yönetimi uçuş ekibinin yemek bile yemeden, nefes almadan çalışmasını beklemektedir ve yönetmeliklere aykırı bir biçimde hareket edebilmektedir. Sonuç olarak Altan'ın yönetmeliklere uygun davranmış olmasına karşın THY yönetimi tarafından işten çıkarılma gerekçesi olarak şirket kurallarına uygun davranmaması gösterilmiştir. Bu adeta sendikal mücadelenin aktif bir biçimde içinde yer alan Bahadır Altan şahsında, başta Hava-İş üyeleri olmak üzere bütün sendikalı işçi ve emekçilere yönelik bir saldırıdır. Hava-İş sendikası bu haksızlığı, hukuksuzluğu ortadan kaldırmak için mücadeleyi başlatmıştır. Sendikanın iş bırakma kararına ilişkin yayınladığı açıklamayı aşağıda sunuyoruz.
22.07.2008
Basına kamuoyumuza
THY yöneticilerinin cezaya, tayine, işten çıkarmalara dayalı, çalışanları yok sayan uygulamaları, en son 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ve şirket Uçuş Operasyon El Kitabı FOM hükümlerine uyarak, uçuş emniyetinin temel kuralını uygulayan kaptan pilot Bahadır Altan'ın iş sözleşmesini fesheden kararı ile hukuksuzluk boyutuna ulaşmıştır. Sendikamızca 15.07.2008 tarihinde SHGM'ne bu konuda suç duyurusunda bulunulmuştur.
Bu haksız ve hukuka dayanmayan keyfi işlem, kaptan pilotlar üzerinde önemli bir baskı ve tehdit oluşturacak nitelikte olup, kuralları uygulamada tereddütlerin oluşmasına neden olacaktır.
Aldıkları her karar ve attıkları her adım ile iş barışı ve huzurunu hiçe sayan, personelini husumetli olduğu bir taraf gibi gören, hukuku tanımayan, diyalogla çözümü elinin tersi ile iten, despotik bir anlayış ile karşı karşıyayız. Bu anlayışın hangi dilden anlayacağı artık ortaya çıkmıştır.
Tüm bunları değerlendiren sendikamız, geçtiğimiz hafta boyunca gelişmelerden son derece rahatsız ve tepkili uçuş ekibi üyeleriyle yüz yüze görüşerek, onların fikir, görüş ve taleplerini alarak kurullarında değerlendirmiştir. Bu değerlendirme sonucu;
•· THY yöneticilerince kaptan Bahadır Altan'nın şahsında kaptanlık otoritesini ortadan kaldıran ve hukuki hiç bir zemini olmayan haksız uygulamanın yeniden değerlendirilmesi,
•· 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun 100 ve 101. maddelerinde belirlenen kaptan yetki ve sorumluluklarını ihlal eden, dolayısıyla uçuş emniyetini ortadan kaldıran uygulamaların son bulması,
•· İşten çıkarma, keyfi mesnetsiz cezalar verme ve ticari kaygıları bahanesiyle kuralları uygulamakla yükümlü uçuş ekiplerini potansiyel suçlu ilan ederek baskı oluşturan, stres yaratan, moral motivasyonunu ve CRM'i zaafa uğratan bu anlayışın son bulması talepleriyle, hukuk kurallarına uygun olarak uyarı görevinin yerine getirilmesinden başka bir yol kalmadığı tespit edilmiştir.
Bu nedenle;
A- ICAO ANNEX 6, Amaç ve Kapsam 1.1 ve Tanımlar Bölümü 2.2.3 Maddeleri
B- EU ANNEX III OPS1 SUB PART Q OPS 1.1090 Amaç ve Kapsam Bölümü 4, 4.1 Maddesi
C- 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun 100 ve 101. Maddeleri
D- Ulusal Talimat SHT 6A-50 Genel Hususlar Bölümü 12. , 26. ve 27. Maddeleri,
E- FOM ve CCM'de yer alan 07-029 Ortaklık Talimatının Genel Hususlar Bölümü 8. Maddesi
ve 22. Maddeleri Hükümlerine dayanarak; Uçuş ekipleri "uygulama kesin tarihi" önümüzdeki en kısa süre içerisinde bir gün önce duyurulmak kaydıyla, yukarıdaki belgelerle yasal güvence altına alınmış "kendini uçuşa uygun hissetmediğinde uçmama yükümlülüğü" kuralını uygulayarak göreve gelmeyecektir.
BU UYGULAMA BİR EYLEM DEĞİL, UÇUŞ EMNİYETİ İLE İLGİLİ YUKARIDA SUNDUĞUMUZ TEMEL SİVİL HAVACILIK BELGELERİ İLE HUKUKEN UÇUCU EKİPLERE YÜKLENEN SORUMLULUK VE BİZLERE CANLARINI EMANET EDEN KAMUOYUMUZA BORCUMUZDUR.
THY yönetiminin anlayışını değiştirerek diyalog ve iş barışı ile çözüm arama yolunu seçeceğine inanıyoruz. Tersi bir uygulama ulusal havayolumuzu çok daha vahim sonuçlar doğuracak noktalara götürecektir. Bu noktadan sonra oluşacak olumsuzlukların sorumlusu THY yönetimi olacaktır. Saygılarımızla.
Türkiye Sivil Havacılık Sendikası