Ankara İçin Biz Varız! (20-02-2009)
Ankara'da 29 Mart yerel seçimleri yaklaşırken düzen partileri arasındaki çekişme daha da artıyor. Bir yanda CHP'nin adayı Murat Karayalçın; diğer tarafta AKP'nin adayı Melih Gökçek... Burjuvazinin iki farklı kanadını temsil eden bu iki adayın ortak yanı ise emek-sermaye çelişkisinde açık olarak sermayenin yanında yer almaları ve emekçilere hiçbir şey sunmamaları. Türkiye solunun bir kısmının ulusalcılık hastalığına kapılarak bu adaylardan Murat Karayalçın'ı (dolayısıyla CHP, TSK ve batıcı-laik burjuvaziyi) desteklemesi, sınıf tabanından uzaklaşarak oluşturulan politikaların varacağı çıkmazı göstermesi açısından çarpıcı bir örnek teşkil ediyor. Sol içindeki çeşitli yanılsamalara karşı başta Devrimci Marksistler olmak üzere kendini emekten ve ezilenlerden yana ifade edenler için emeğin ve özgürlüğün cephesini inşa etmenin çok yakıcı görev olduğu ortada. Eksikleri de olsa önemli bir adım Ankara İçin Biz Varız Platformu.
Devrimci İşçi Partisi Girişimi'nin de içinde yer aldığı Ankara İçin Biz Varız Platformu'nun bileşenleri ise şöyle: BDP (Barış ve Demokrasi Partisi), DTP (Demokratik Toplum Partisi), SDP (Sosyalist Demokrasi Partisi), SP (Sosyalist Parti), DSİP (Devrimci Sosyalist İşçi Partisi), EHP (Emekçi Hareket Partisi), ESP (Ezilenlerin Sosyalist Platform), 78'liler Birlik ve Dayanışma Derneği, AKADER, Antikapitalist, SEH (Sosyalist Emek Hareketi), KÖZ, TÖP (Toplumsal Özgürlük Platformu) ve Türkiye Gerçeği.
Ankara İçin Biz Varız Platformu'nun Programı
1- Kaynakları halkın yararına ve eşitlikçi bir anlayışla hayata geçirmek olan planlama ilkesi temel alınacak.
2- Belediye hizmetlerinde özelleştirme ve taşeronlaşma uygulamalarına son verilecek.
3- Yerel yönetimlerde çalışan emekçilerin grevli toplu sözleşme sendika hakkı güvence altına alınacak.
4- Bütün karar alma süreçleri halkın bilgisine açılacak. Doğrudan halk veya halkı temsil eden kitle örgütleri, sendikalar, meslek odaları ve siyasi partiler tarafından denetlenmesi sağlanacaktır.
5- Kimlik ve inanç ayrımı gözetmeksizin tüm halkımızın hizmetlere eşit ve adil olarak ulaşması sağlanacaktır.
6- Halkın ulaşım, içilebilir su, barınma, ısınma gibi temel hakları, halkın yararına ve kaynaklar doğrultusunda eşit ve nitelikli bir şekilde sunulacak.
7- Emekçilerin kent kültürü ve yaşadıkları çevreyle koparılan bağı yeniden kurulacak.
8- Ranta dayalı çarpık kentleşme uygulamalarına son verilecek.
9- Kar elde etmek amacıyla uygulanan 'kentsel dönüşüm' projeleri yerine karı gözetmeyen ve halkın daha nitelikli barınma sorunun çözmeyi amaçlayan uygulamalar hayata geçirilecek.
10- Kentin tarihi ve mimari dokusu korunması sağlanacak.
11- Halkın çevreyle daha fazla organik bağ kurması sağlanacak.
12- Yaşlılar, engelliler ve hastaların toplum yaşamından dışlanmalarının önüne geçilecek.
13- Çocukların ve gençlerin fiziksel, zihinsel ve psikolojik olarak sağlıklı gelişmelerine katkı sağlanacaktır.
14- Genç nüfusun yerel yönetim sürecinde aktif rol alması sağlanacaktır.
15- 1-7 yaş arası çocuklar için ücretsiz kreş hizmeti verilecektir.
16- Halkın belediye hizmetlerinden anadilinde yararlanması sağlanacaktır.
17- Gerek yetkilerini kötüye kullanarak (rüşvet vs.) gerekse yetkileri dışında fiili uygulamalarla adeta çete haline dönüşen zabıta terörüne son verilecektir.
18- Kadınların kent yönetiminin önünü açacak destek politikaları sağlanacaktır.
19- Kadının yaşadığı, erkek egemen toplumsal sistemden kaynaklı mağduriyeti ortadan kaldırılması için gereken hizmetler verilecektir.