25 Ağustos 2010, Çarşamba
Ağır yük liman işçileri mücadele ediyor (25-08-2010)
Bu kez, işçilere yönelik farklı bir yöntem deneyen taşeron, bir işçinin dolabından kaçak sigara çıktığını öne sürdü ve bununla ilgili işlem başlatacağını söyledi. Yaşanan gerginliğin ardından işçilerin bir kısmı taşeron ve elemanları tarafından darp edildi. Yaralanan işçi hastaneye kaldırıldı ve üç gün iş göremez raporu aldı. Bu saldırının üzerine işçiler iş bırakarak liman kapısında toplandılar. Taşeron patronu Sefa Meray, üç öncü işçiyi işten attığını söyledi. Kısa bir bekleyişten sonra DHF ve DİP militanlarının da destek verdiği bir eylem gerçekleştirildi. Bu eylem Liman bölgesinde yaklaşık üç sene sonra gerçekleştirilen ilk eylemdi. Bundan üç sene önce Novamed ilaç fabrikasında bir yılı aşan bir grev deneyimi olmuştu. Liman işçileri yaptıkları eylemde belirledikleri 8 tane talebin kabul edilmesini ve atılan üç işçinin işe geri alınmasını talep ettiler. İşçilerin talepleri ise şunlar:
1. İş araç ve gereçlerinin yapılmayan bakımından kaynaklı sürekli kazaların gerçekleşmesi, bu doğrultuda gerekli önlemlerin alınması.
2. Diğer iş kollarında ani ve ağır ölümlerin (zehirli kömür tozu) gerçekleşmemesi için daha önce belirtilen önlemlerin alınması.
3. İlgili şirket tarafından hazırlanan yemeklerin sağlıksız oluşundan kaynaklı düzeltilmesi ve gıda mühendisleri tarafından denetiminin yapılması.
4. 2007-2010 zaman dilimi arasında asgari ücrete altı defa komik de olsa yapılan artışın evraklara yansımasına rağmen verilmemesi ve bir an önce ücretlerin ödenip iyileştirilmesi.
5. Aile geçim ücreti ve çocuğu olanlara verilen belirli bir ücretin imzalar atılmasına rağmen verilmemesi, bu güne kadar kesilen bütün bu paraların toplu şekilde alınması.
6. Mesai ve ücretlerin birleştirilmesi ve mesai saatlerin brüte yansıması.
7. Vinçlere sendimanlık (yönlendirme) yapan kişilerin bu çalışma alanında eğitimsiz oluşları, kaza riskinin yüksek olmasından kaynaklı bu çalışma alanında gerekli eğitimi olanların çalıştırılması.
8. Haftalık izinlerin kullandırılmaması ve ücretsiz izin uygulamasına son verilmesi
Eylemden sonra şehir merkezinde bir toplantı yapan işçiler, bu günden sonra ne yapılmasının gerektiğini tartıştılar. Tartışmalar sonucunda Çarşamba sabahı işe tekrar gitmeyi kararlaştırdılar.
Bugün(Çarşamba) ise işçiler taşeron patronuyla değil, liman yönetimiyle görüştüler. Liman yönetimine sekiz maddelik taleplerini ve atılan üç işçinin işe geri alınmasını ilettiler. Liman yönetimi ise Cumaya kadar süre istedi.
Bugün(Çarşamba) ise işçiler taşeron patronuyla değil, liman yönetimiyle görüştüler. Liman yönetimine sekiz maddelik taleplerini ve atılan üç işçinin işe geri alınmasını ilettiler. Liman yönetimi ise Cumaya kadar süre istedi.